Stát by měl poště hradit ztrátu vzniklou poskytováním základních služeb

21.04.2015 16:45

Ztrátu České pošty ze zajišťování základních poštovních služeb by měl hradit stát a neměli by se na ni skládat poštovní operátoři podle svého podílu na trhu, jak stanovuje současná norma. Změnu zavádí návrh novely zákona o poštovních službách, kterým se bude ve středu zabývat vláda.

Stát by měl poště hradit ztrátu vzniklou poskytováním základních služeb
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Podle současného poštovního zákona se ztráta z poskytovaných základních služeb, tzv. univerzální služby, má hradit z kompenzačního fondu. Do toho by měla nejvíce přispívat Česká pošta jako největší hráč na trhu. To se firmě nelíbí a poukazuje na to, že služby si u ní objednává stát a ten by za ně měl zaplatit. Do fondu nechtějí přispívat ani ostatní poštovní operátoři. Fond zatím nezačal fungovat, protože nebyla definitivně stanovena výše úhrady.

Pošta dotuje také provoz ztrátových poboček

Univerzální služba zahrnuje například dodávání poštovních zásilek do dvou kilogramů, doručování poštovních balíků do deseti kilogramů, doručování peněžité částky poštovním poukazem nebo dodání doporučených a cenných zásilek. Pošta dotuje i provoz ztrátových poboček v rámci své sítě.

Stát by měl podle navrhované novely hradit poště i ztrátu z univerzální služby z minulých let. Pošta za rok 2013 požaduje téměř 1,8 miliardy korun. Český telekomunikační úřad její nárok zredukoval zhruba o miliardu na 753 milionů, ale pošta se proti verdiktu odvolala. Úhradou univerzální služby pošta podmiňuje dosažení zisku v letošním roce.

„Od změny zákona si slibujeme zlepšení situace zaměstnanců, není udržitelné, aby finančně ztrátové aktivity byly kompenzovány především z oblasti personálních nákladů,“ uvedl předseda koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal.

Počet poboček ČP by se měl snížit ze 3 200 na 700

Vláda by se měla rovněž zabývat informací o projektu transformace části poštovní sítě na pobočky provozované partnery. Z nynějších 3 200 pošt by podle záměru měla Česká pošta v roce 2020 provozovat jen zhruba 700 a zbytek by se měl proměnit ve franšízy.

Pošta už dříve oznámila, že k dosavadním 48 místům, které fungují jako partnerské franšízy, by mělo během letošního roku přibýt 200 dalších. Pak se má tempo předávání výrazně zrychlit. Poštovní služby by měly být poskytovány například na obecních úřadech, v obchodní centrech nebo v malých prodejnách, vždy pod logem České pošty.

Na konci roku 2016 má být franšízovaných poboček přes 800, o rok později 1 400 a na konci roku 2018 jich mají být asi 2 000. Český telekomunikační úřad stanovil, že pošta by měla pro zajištění obslužnosti Česka provozovat minimálně 2 100 poboček. Ministr vnitra Milan Chovanec, pod kterého pošta spadá, ale několikrát uvedl, že chce zachovat nynější síť.

České poště klesl loni zisk před zdaněním o pětinu na 241 milionů korun. Tržby se snížily zhruba o půl miliardy na 19 miliard Kč. Důvodem byl pokračující pokles objemu listovních zásilek. Pošta ke konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …