Stát by měl šetřit a ne zvyšovat daně, zní od oblíbeného starosty z ODS

24.09.2012 13:05

ROZHOVOR Jiří Kulhánek dokázal získat v posledních volbách tolik hlasů, že jeho ODS obsadila v zastupitelstvu nadpoloviční většinu křesel. Starostou malé Kadaně na Chomutovsku je už potřetí... Co soudí o zvyšování daní, církevních restitucích anebo o bezpečnostní situaci na severu Čech?

Stát by měl šetřit a ne zvyšovat daně, zní od oblíbeného starosty z ODS
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS)

Pane starosto, Poslanecké sněmovně se nepodařilo přehlasovat veto Senátu při schvalování zvýšení DPH. Kabinet se tak rozhodl návrh na zvýšení DPH ve stejném znění spojit s hlasováním o důvěře vládě. Jak podle Vás hlasování dopadne? A jak tzv. stabilizační balíček, jehož je zvýšení DPH součástí, vnímáte Vy osobně, jako člen ODS? Souhlasíte s tím, že se tak pravicová ODS stále více odklání od svých idejí?

Jak hlasování o důvěře vlády dopadne, neumím odhadnout, mám pouze informace z médií. Jinak jsem osobně toho názoru, že by se daně zvyšovat neměly. Přibrzďuje se tak koupěschopnost obyvatelstva a předpokládaný výběr DPH v rámci ČR za 1.pololetí letošního roku je nižší proti předpokladu. Lidé pochopitelně více šetří. Měl by více šetřit stát a hledat úspory, nikoliv zvyšovat daně.

Odloženo bylo též schvalování církevních restitucí, jejich schválení značně rozděluje nejen politickou scénu, ale i veřejnost. Jaký zaujímáte k restitucím postoj?

Nemám tolik informací, kolik čeho a v jakém stavu se má církvím vracet a za jakých podmínek. Ale obecně pokud se církvi nezákonně odebral majetek, měl by se jí za rozumných podmínek vrátit.

 

 

Nedávno byl náhle odvolán policejní prezident Lessy a nahrazen panem Červíčkem. Jak tuto změnu vnímáte? A jak byste pana Lessyho ve funkci hodnotil? Souhlasíte s názorem, že důvodem jeho odvolání byl jeho boj s korupcí, a to i ve vysokých patrech politiky, a že tak s jeho odchodem řešení těchto kauz skončí?

Funkce policejního prezidenta je natolik vzdálena od našeho města, že opravdu neumím posoudit, co je příčinou změny a kam to povede.

Pokud se pozastavíme u policie, jak vnímáte zákon, kterým chce vláda posílit pravomoci strážníků v důsledku snižování stavu Policie ČR?

Obecně přenáší stát na města a obce stále více povinností, aby si sám ulevil, ale bez finanční kompenzace. Financování městské policie zůstává plně jen na městech a bezpečnostní situace v obcích a pochopitelný tlak veřejnosti vás donutí zvyšovat postupně počty městských policistů, protože stát na státní policii šetří. Byť jsem u DPH řekl, že by stát měl šetřit, tak zrovna u policie by to mělo být právě naopak, zejména na severu Čech.

Ve městě se nedávno rozjela motivační kampaň na podporu tříděného odpadu, kdy město místním za navýšení jejich aktivity v tomto směru nabízí příští rok nenavýšené nebo naopak ještě snížené poplatky za odpad. S jakou reakcí se kampaň setkala? A podařilo se rozšířit počet míst s kontejnery, kde občané mohou odpad třídit?

Kampaň se začíná rozjíždět, tak aby si všichni občané vzali třídění za své. Zatím máme pozitivní reakce, lidé jsou samozřejmě rádi, že poplatky zvyšovat nebudeme. Záleží pak jen na nás, zda se nám podaří třídit v takové míře, že pro rok 2014 už budeme poplatky snižovat. 10% vytříděného odpadu navíc proti roku 2011 znamená snížení poplatku o 50,- Kč. Počty kontejnerů postupně rozšiřujeme, do konce roku budou na všech sběrných místech ve městě a „domkaři“ z památkové rezervace si mohou na našem úřadě vyzvednout pytle na tříděný odpad, aby nemuseli s každým kouskem odpadu běhat daleko a pak doma vytříděný odpad odnést ke kontejnerům.

Občané města mimo jiné sužují problémy s vandaly, které se město snaží vyřešit i pomocí fotopastí. Pomohly Vám fotopasti zklidnit situaci a neuvažujete o jejich rozšíření?

Fotopasti se částečně osvědčily a kromě nich nadále rozšiřujeme kamerový systém, který se dlouhodobě velmi osvědčil.

Zadluženost města je dle vašich slov nulová. Co podle Vás stojí za tímto úspěchem a co byste poradil vládě, která se též snaží problém s dluhy řešit, a kterou čeká schvalování rozpočtu?

Nejsem takový odborník, abych mohl radit vládě. Státní rozpočet je mnohem složitější než rozpočty měst. Ale rozhodně by mělo dojít postupně k zeštíhlení centrální státní správy. V roce 2002 se zrušily okresní úřady, část kompetencí přešla na kraje, část na města. Pak měl následovat další krok a to redukce centrální státní správy. Zatím jsou to jen kosmetické úpravy. Zde je podle mne zdroj úspor.

Jaká je naopak úspěšnost města v čerpání dotací? A na co byly letos dotace použity nebo do čeho budete v nejbližší době investovat?

Úspěšnost jsme měli v minulých letech poměrně velkou. Investovali jsme do rozvojových programů (veřejná prostranství, sportoviště, obnova sídlišť) a úsporných programů ( zateplování škol). Máme požádáno ještě o dotace na zateplení škol, kde chceme v nejbližších letech investovat, stejně jako pokračovat v obnově sídlišť. Letos jsme zatím čerpali jen dotaci na obnovu sídliště. Na další dotace zatím čekáme.

Jak podle Vás dopadnou letošní krajské volby? A jak vnímáte kampaň, kterou si strany zvolily? Nedomníváte se, že by stranám prospěla spíše pozitivní kampaň?

Bylo by dobré, kdyby volby provázelo méně agresivity a více lidskosti, méně politických proklamací a více možných řešení pro normální život. Čili určitě pozitivní kampaň. Výsledek si netroufám odhadnout, pro život v kraji by bylo dobré mít v jeho čele lidi, kteří jej mají rádi, mají k němu vztah a budou opravdu v praxi činit kroky ke zlepšení života v Ústeckém kraji. Snad to není iluze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…