Stát musí najít odvahu k investicím do infrastruktury, míní expert

16.05.2013 20:58

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj v křesle hosta čtvrtečního pořadu Hyde Park České televize vykreslil trpící českou ekonomiku v poměrně neveselých barvách. A co by měl dělat stát, aby se to změnilo? Je třeba více zpřístupnit tzv. kurzarbeit, omezit podporu obnovitelných zdrojů či dostavět Temelín, ovšem všechno s rozvahou. Podle jejo názoru rozhodně také není pravda, že by Česko bylo toliko montovnou.

Stát musí najít odvahu k investicím do infrastruktury, míní expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

„Stát by měl soustředit na oblasti kde je regulace příliš velká ve srovnání s okolními státy. Také by měl mít odvahu k investicím do dopravní infrastruktury. ... Domnívám se, že dnes je vhodný čas investovat, protože firmy jsou ochotny jít s cenami hodně nízko,“ míní Rafaj.

Míru investice je třeba zvážit, ale rozhodně by se k nim mělo přistoupit výrazněji než dnes. Bolestí českého průmyslu pak podle Rafaje je podpora energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. Svého druhu balast představují podle hosta i emisní povolenky. Ukázalo se totiž, že tento nástroj příliš nefunguje. EU by se prý měla zaměřit i na podporu velkých firem, protože tyto firmy táhnou nahoru střední a malé podniky. Jsou totiž schopny realizovat velké zakázky právě s pomocí subdodavatelů v podobě malých a středních firem. Firmy podle Rafaje investují nemalé prostředky do boje se znečištěním a další regulace je spíše zatěžuje.

Záchranná síť

Viceprezident má také za to, že přímé daně nejsou zásadním problémem. „V situaci, kdy není z čeho platit daň, tak je nám jedno jestli je to 16 nebo 20 procent, ale zůstává tady řada poplatků,“ podotýká Rafaj. Vzápětí se dostal i k problematice zaměstnanosti a poukázal na o, že v česku schází možnost uzavírání kratších pracovních úvazků. Generace Y, tedy lidé narození po roce 1989 by krátkodobé pracovní úvazky přivítali. Bylo by to přínosné i pro firmy, které by touto cestou mohly nárazově zaměstnat pracovníky ve chvíli, kdy mají zakázky.

„Česká vláda by měla vybudovat záchrannou síť pro určité segmenty průmyslu, které se dostanou do recese. Firmy by pak nemusely propouštět. Vláda také může podporovat vytváření nových pracovních míst,“ pokračuje viceprezident. Bludný kruh recese musí rozetnout politici jasným jednáním, např. v oblasti deregulace.

V žádném případě nejsme montovna

O České republice se prý ale rozhodfně nedá říci, že by byla jen montovnou. Český průmysl je podle Rafaje dobře diverzifikován, protože se nezaměřuje jen na automobilismu, jak se často tvrdí, ale např. také na energetiku či ocelářství. Já se domnívám, že ocelářství má svou budoucnost, ale bude záležet na tom, zda bude schopné nabídnout produkci s přidanou hodnotou, míní, Rafaj.

Současně je třeba zajistit energetickou budoucnost Česka. Krok správným směrem v této oblasti je podle viceprezidenta dostavba Temelína. Naproti tomu podle jeho názoru rozhodně nemáme tolik prostoru pro výrobu elektřiny ze slunce, což se v poslední době jasně ukazuje.

K opatrnosti Rafaj nabádá také v případě budování nových průmyslových zón. Jejich budování má jistě smysl, ale podle viceprezidenta pouze tam, kde je průmyslová zóna součástí jasné koncepce, jak by se měl rozvíjet konkrétní region. To se podle jeho názoru dobře podařilo např. na severní Moravě v Nošovicích. Nesmíme přitom zapomínat na dotace pro založení firemních výzkumných center v Česku. Takovéto investice určitě mají smysl.

Jak veřejnost vnímá český průmysl?

Svaz si nechal udělat průzkum, jak česká společnost vnímá svůj průmysl. Výsledky ukázaly, že si lidé přejí další růst a rozvoj průmyslu. „To, že je rozvoj českého průmyslu důležitý, si myslí dokonce o padesát procent víc lidí, než v případě rozvoje služeb,“ prozradil Rafaj.

Tyto výsledky dávají do ruky průmyslníkům další argument, s nímž mohou tlačit na vládu, aby více podporovala český průmysl, ale nemusí to být vždy vyjádřeno jen finančně. Podstatné bude nastavit i vzdělávací systém tak, aby vycházel vstříc požadavkům průmyslníků. Pozměnit by se měla také orientace českého výzkumu a to ve prospěch výzkumu aplikovaného. To podle viceprezidenta v žádném případě neznamená, že by průmyslníci chtěli zasahovat např. do akademických svobod. Jen je třeba podívat se, jak to funguje v okolních státech a inspirovat se.

Host v pořadu také jednoznačně zdůraznil, že v žádném případě neplatí mýtus o rozpadu dobře fungujícího českého průmyslu po roce 1990. To se ukazuje např. na automobilovém průmyslu. Na druhé straně některé podniky zkrátka musely zaniknout, protože nebylo schopné se udržet bez centrálního plánování. Česká společnost může být hrdá na úspěchy, kterých český průmysl dosáhl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…