Stát podcenil návrat recese. Zbytečně riskuje, myslí si Rusnok

10.02.2013 14:12

Hosty nedělních Otázek Václava Moravce byli profesor a ekonom Jan Švejnar a exministr financí a průmyslu Jiří Rusnok. Oba dva sice vyjádřili nespokojenost s mírou nezaměstnanosti v České republice, ta ale na tom podle nich není ještě tak špatně. Největší problémem je například podle Švejnara nezájem společnosti a vlády o následky nezaměstnanosti.

Stát podcenil návrat recese. Zbytečně riskuje, myslí si Rusnok
Foto: Repro ČT
Popisek: Jiří Rusnok v pořadu Hyde park

"Míra nezaměstnanosti je obecně skličující," souhlasí Rusnok v pořadu OVM.. "V kontextu našeho okolí to ale není pořád tak strašné," upozorňuje. Podle něj jsou na tom v Polsku a Slovensku ještě hůř. "Zde je vidět, že my jsme někde mezi," říká. Podle Švejnara podceňujeme hlavně negativní efekty nezaměstnanosti. "Ve světě je to téma číslo jedna, mluví o tom, u nás se to přehlíží" dodává.

"Myslím, že to vláda a společnost nebere dostatečně v potaz. Má to totiž i dynamické negativní dopady," vysvětluje. Upozorňuje též na to, že u lidí dlouhodobě nezaměstnaných se mohou vyskytovat časem i patologické jevy.  "Dlouhá doba nezaměstnanosti se také nedá nijak nahradit," dodává. "Hlavní jev v Evropě je nedostatečná poptávka. Máme tady doučovací, doškolovací metody. Na ty se ale nemůžeme zcela spolehnout," upozorňuje Švejnar.

Vláda také, podle obou ekonomů, až moc riskuje, a to se na nezaměstnanosti a na kupní síle podepisuje.

"Kdybychom měli o půl procenta vyšší deficit, tak by se nic nestalo," říká Rusnok k opatřením státu. "Trh vidí středně dobré i dlouhodobé záležitosti," dodává. "Jsou věci, ve kterých se nemůžeme splést, a ty je třeba dělat. Věci bychom měli dělat teď a ne, když budeme mít tříprocentní růst HDP," říká k investicím vlády.

"Vláda trochu podcenila návrat recese. Evropa zažívá návrat scénáře W. Podcenili jsme ho hlavně v reakcích hospodářské politiky", říká Rusnok. Podle něj také musí země počítat s tím, co se stane, a vylaďovat situaci. "Nejsme USA ani Japonsko," připomíná. "Když moc šetříte, tak vás to může poškodit na ekonomickém růstu," upozorňuje Rusnok. "Lidé pak reagují na nejistotu, která je, a nenakupují," dodává Švejnar.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …