Stát řídí politici, ne státní zástupci, upozorňuje Válková. Zmínila velkou reformu justice

30.01.2015 8:55

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) má podle svých slov v hlavě celou reformu justice a doufá, že dostane čas k tomu, aby ji mohla nastartovat. Jedním z kroků, kde není na co čekat, představuje i nový zákon o státním zastupitelství. V rozhovoru pro páteční MfD jasně říká, že nehodlá ovlivňovat konkrétní trestní řízení, ale státní zástupci by si zároveň měli uvědomit, že slouží státu, který řídí demokraticky zvolení politici.

Stát řídí politici, ne státní zástupci, upozorňuje Válková. Zmínila velkou reformu justice
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

O šéfce resortu spravedlnosti Heleně Válkové ANO) se někdy mluví jako o nejslabší ministryni, které hrozí konec v úřadě. Sama doufá, že to nenastane a bude mít čas nastartovat reformu justice, která by obsahovala i změnu struktury soudů v Česku. Napříště bychom mohli mít prvostupňový soud, odvolací soud a vrchní soud. Válková však nechce předbíhat, tato věc prý ještě vyžaduje diskusi.

Za chyby státních zástupců platí daňoví poplatníci, upozorňuje ministryně

Jiné kroky ale není třeba odkládat. Tady má na mysli např. zákon o státním zastupitelství, kvůli němuž v poslední době čelila kritice právě ze strany státních zástupců. Ti se obávají, že si je politici chtějí "ochočit".

"Je to nesmysl, nic takového v zákoně není. Pokud však od někoho zaznívá požadavek na absolutní nezávislost státních zástupců, musím důrazně upozornit na to, že státní zastupitelství patří mezi státní orgány, které zastupují zájmy státu. Ten řídí politici zvolení v demokratických volbách. Nezávislost státních zástupců proto spočívá v tom, že žádný politik nebude přímo či nepřímo ovlivňovat konkrétní trestní řízení. Nezapomeňme ovšem ani na případy, kdy státní zástupce odvedl velmi špatnou práci a my, daňoví poplatníci, jsme pak zaplatili vysoké odškodnění", upozorňuje ministryně.

Postěžovala si navíc, že nejvyšší státní zástupce jí posílá vzkazy přes média místo toho, aby s ní o návrhu zákona debatoval u jednoho stolu. A tak mu i ona přes média vzkázala, že spornou pasáž o případném jmenování státních zástupců ministrem podle vlastního uvážení, na kterou si státní zástupci důrazně stěžovali, už ze zákona vypustila. V červnu by měl jít zákon na vládu.

Nejvyšší rada soudnictví a jiné plány

Následně ministryně představila svůj širší pohled na reformu justice. Připravuje se zřízení Nejvyšší rady soudnictví a hledají se cesty, jak dnešní soustavu soudů více přiblížit reálnému členění země na krajské celky. V běhu je také příprava novely občanského zákoníku. Měla by se týkat deseti problematických bodů, na které se narazilo v praxu.

Nakonec Helena Válková hovořila i o svém členství v hnutí ANO. Nedávno se prý stala jeho členkou. Líbilo se jí totiž, jak se za ni poslanci hnutí postavili ve sněmovních přestřelkách, když ještě nebyla členkou hnutí. Ačkoli si je vědoma kritiky za údajně pomalou práci např. v oblasti insolvencí či exekucí, doufá, že nebude odvolána. Průtahy vysvětluje tím, že se všechno musí udělat pořádně.

"Pan první náměstek logicky odpovídá, že ještě čeká na výsledky analýz, které nechal zpracovat, aby mohl v  insolvencích i exekucích zvolit optimální varianty řešení. A já s tím souhlasím, protože chybu zde udělat nesmíme. Ale že bych měla být uprostřed rozdělané práce odvolána, mně zatím pan předseda nenaznačil," uvedla ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…