Stát udělil Liberci pokutu ve výši 18 milionů

07.08.2012 9:46

Liberec dostal od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pokutu 18 milionů korun. Podle úřadu Liberec pochybil tím, že dal do zástavy kancelářskou budovu bývalého Uranu a tím porušil jedno ustanovení smlouvy o bezúplatném převodu ze státu na město. ČTK to v úterý řekl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům).

Stát udělil Liberci pokutu ve výši 18 milionů
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

"Zaplatit ji máme ve třech šestimilionových ročních splátkách," uvedl Šolc. Výše pokuty se podle něj odvíjí z odhadní ceny budovy.

Radní se dohodnou, zda se budou soudit

Na radnici se zatím nerozhodli, zda pokutu zaplatí, nebo se budou soudit. "Probírat to budeme na čtvrtečním mimořádném zastupitelstvu," konstatoval Šolc.

Několikapatrovou budovu Uranu získal Liberec bezúplatně od státu před sedmi lety. Zavázal se tehdy, že 20 let bude budova sloužit jen pro výkon státní správy. Nesměl ji ani částečně pronajmout neziskovým organizacím, jak tehdy zamýšlel.

Ve smlouvě je podle Šolce také ustanovení, že budovu nesmí dát do zástavy. To magistrát porušil před dvěma lety, když vydával dluhopisy za dvě miliardy. "Aby mohlo město před dvěma lety nemovitosti zastavit, potřebovalo souhlas ministerstva financí, které je nadřízeným orgánem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových," upozornil Šolc. Obává se ale, že ani to Liberci ve sporu se státem zřejmě nepomůže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…