Stát vyplatil bývalému policejnímu prezidentovi Lessymu 600.000 korun za nezákonné stíhání

22.09.2014 15:07

Ministerstvo spravedlnosti zčásti vyhovělo žádosti o odškodnění bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Za nezákonné trestní stíhání mu vyplatilo 600.000 korun. Lessy chtěl po státu odškodnění 1,2 milionu korun a omluvu. Lessy byl v roce 2012 obviněn z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby a následně odvolán z čela policie. Soud ale loni stíhání zastavil.

Stát vyplatil bývalému policejnímu prezidentovi Lessymu 600.000 korun za nezákonné stíhání
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

„Paní ministryně Helena Válková schválila poskytnout Petru Lessymu, bývalému policejnímu prezidentu, zadostiučinění ve výši 600.000 korun za nemajetkovou újmu způsobenou mu trestním stíháním a poskytnout mu též omluvu," potvrdila informaci České televize ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

Za nezákonné stíhání zveřejnilo ministerstvo na svém webu omluvu

V pátek ministerstvo zveřejnilo na svém webu omluvu za nezákonné stíhání. „Přijměte prosím omluvu za nemajetkovou újmu, která vám nezákonným trestním stíháním vznikla a za těžko odčinitelné následky, ke kterým v důsledku nezákonného trestního stíhání došlo ve vašem osobním, profesním a společenském životě," uvedlo ministerstvo.

Lessy nyní pracuje jako policejní přidělenec pro Slovensko a Maďarsko. Náhradu újmy žádal především na náklady na trestní řízení a takzvaný očekávaný příjem. Stejně tak žádal omluvu v konkrétních sdělovacích prostředcích a webových stránkách Ministerstev spravedlnosti, vnitra a policie.

Lessy byl prezidentem od ledna 2011 do srpna 2012, kdy ho odvolal ministr vnitra Jan Kubice. Důvodem odvolání bylo obvinění, že v září 2011 dal médiím prostřednictvím policejní mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Lessyho nahradil Martin Červíček, ale loni v říjnu soud Lessyho stíhání pravomocně zastavil a tehdejší ministr vnitra Martin Pecina zrušil rozhodnutí o Lessyho propuštění. Policie tak měla od loňského prosince dva policejní prezidenty, protože Červíček odmítl funkci dobrovolně opustit. Dvojvládí po 36 dnech ukončilo další Pecinovo rozhodnutí, kterým Červíčka z místa prezidenta sesadil. Novým šéfem policie je Tomáš Tuhý, který byl předtím náměstkem policejního prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…