Statistik Fischer chce na Hrad. Ne, nevrátili jsme se v čase o pět let

04.10.2017 16:09

O funkci českého prezidenta se bude v lednových volbách ucházet bývalý velvyslanec ve Francii a dnes ředitel statisticky výzkumné agentury STEM Pavel Fischer. ČTK to potvrdil člověk z jeho volebního týmu.

Statistik Fischer chce na Hrad. Ne, nevrátili jsme se v čase o pět let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Fischer v minulosti působil jako český velvyslanec ve Francii a v Monaku, v současné době působí jako ředitel agentury STEM. Jako možného kandidáta na post hlavy státu ho loni označila iniciativa Kroměřížská výzva.

Server iRozhlas.cz uvedl, že senátorský podpis Fischer získal například od šéfa senátorského klubu KDU-ČSL Petra Šilara. „Ano, Pavel Fischer má podporu senátorů. Já mu ji dal také,“ citoval server Šilara. Nejde podle něj ale o oficiální stanovisko lidovců nebo jejich senátorského klubu.

Zájem o kandidaturu na prezidenta projevilo zhruba deset lidí. Mezi nejvážnější uchazeče, kteří již získali potřebných 50 000 podpisů voličů, patří současný prezident Miloš Zeman, bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel a textař Michal Horáček. Do voleb se může přihlásit i uchazeč, který si zajistí deset senátorských nebo 20 poslaneckých podpisů. Senátorskou nominaci má jistou místopředseda senátu Jaroslav Kubera (ODS), ten ale zatím nepotvrdil, že se volby zúčastní.

V roce 2013 kandidoval Jan Fischer

O kandidaturu má dále zájem i lékař a aktivista Marek Hilšer, bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek kandidující za ODA, předseda strany Rozumní a hudebník Petr Hannig nebo exposlanec Otto Chaloupka. Kandidovat chtějí také šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek za stranu Realisté a někdejší šéf Rusnokova kabinetu Karel Štogl. U Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí své volební účty dosud zaregistrovalo devět kandidátů a jedna kandidátka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…