Státní maturity jsou hlídané jako prezident. A daleko dražší

22.11.2010 5:05

Jen zabezpečení státních maturit bude ministerstvo stát školství 120 milionů a bude přísné, jako by se jednalo o ochranu prezidenta. Osm lidí vytiskne a zabalí formuláře, soukromá firma je rozveze do škol.

Státní maturity jsou hlídané jako prezident. A daleko dražší

Nevýhodné smlouvy, které s firmou Logika uzavřela bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová, vyprší za čtyři roky. Ministr Josef Dobeš pak chce z přísného a zbytečně drahého zabezpečení maturit slevit a přejít na elektronickou formu.

V sousedním Slovensku jsou státní maturity dvanáctkrát levnější, formuláře tam rozváží kurýrní služba a ředitelé škol si je vyzvedávají na krajských úřadech. U nás je rozváží ředitelům přímo soukromá firma.

Zdaleka nejlevnější by bylo, kdyby si je školy tiskly samy. Někteří odborníci jsou k tomu ovšem skeptičtí, daleko lehčeji by se totiž podvádělo. "Dosavadní náklady jsou neúnosné a v době vládních škrtů neobhajitelné," sdělil serveru Aktuálně.cz. ministr Dobeš. "Musíme začít důvěřovat školám, že si testy ohlídají samy."

Elektronické maturity vyjdou levněji

Do budoucna ministr počítá s elektronickým systémem maturit. Jeho někdejší předchůdce Ondřej Liška ze Strany zelených odhadl, že by mohly stát desítky milionů při spuštění, jejich provoz by pak už finančně náročný nebyl.

"Je otázka, jestli by tahle investice byla nutná, když už se tolik investovalo do projektu Internet do škol," podotkl Dobeš. "Začneme na tom pracovat a uvidíme. Musí to nějak jít, když už se do toho tolik investovalo," dodal.

Čtěte:

Školství má horečku. Státní maturity ji srazí, míní optimista Dobeš

Dobeš si posvítí na střední školy. Je jich prý zbytečně moc

Foto: spssou-pe.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…