Státní podniky nefungují, musí financovat politické strany, tvrdí Láska

31.12.2011 7:03

Václav Láska, právník a bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality se domnívá, že v klientelistickém systému jede většina státních institucí. "Myslím si, že tyto státní instituce bez toho, aby nějakým způsobem podporovaly politickou sféru, ani fungovat nemůžou," prohlásil v Událostech komentářích.

Státní podniky nefungují, musí financovat politické strany, tvrdí Láska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Protikorupční policie před Vánocemi obvinila dva bývalé manažery a někdejšího právníka ŘSD kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na uvedených dálnicích. Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a všechny také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Detektivové odhadují škodu na několik set milionů korun. Jedním z obviněných je podle důvěryhodných zdrojů také bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman.

Obviněn i suverénní Hala

Mezi třemi zatčenými exmanažery Ředitelství silnic a dálnic, kteří podle policie za úplatek zařídili soukromé firmě výhodný pronájem odpočívadel na dálnicích D5 a D47, je i Michal Hala, tehdy vysoký manažer ŘSD. Ten na sebe upoutal pozornost předloni v červnu velkou oslavou svých narozenin. Večírek pro 300 hostů prý stál tři čtvrtě milionu korun. Ve vazbě je podle Hospodářských novin, které informaci přinesly, i někdejší firemní právník Robert Wolf.

Za korupci může neprůhledné financování stran

 "Státní podniky a podobné instituce jako ŘSD fungují tak neefektivně proto, že musí živit stranické pokladny. Já to chápu jako přímý důkaz. V tomto klientelistickém systému jede většina státních institucí. Myslím si, že tyto státní instituce bez toho, aby nějakým způsobem podporovaly politickou sféru, ani fungovat nemůžou," řekl Václav Láska, právník a bývalý vyšetřovatel hospodářské kriminality v Událostech komentářích.

Policii v práci nebrání státní zastupitelství

Novinář České televize Filip Černý tvrdí, že za ministra dopravy Řebíčka vedl Hala dokonce celé ŘSD, podepisoval smlouvy a řídil. Halova kariéra je navíc spjata s bývalým ministrem Šlingem, měl velmi dobré vazby na ČSSD, ale přežil i vlády ODS. “Otázkou je, co dělal pro kterou politickou stranu, aby přežil tolik skandálů,“ řekl Černý v Událostech komentářích.

“Státní podniky fungují tak neefektivně proto, že musejí živit politické strany,“ myslí si Láska. Také dodal, že policie se stále učí, ale je důležité, aby měla oporu ve státním zastupitelství. “Je důležité, že policejní práce není mařena státním zastupitelstvím,“ zdůrazňuje bývalý vyšetřovatel.

Novinář Černý poukazuje na to, jak je zajímavé, že se ti lidé navzájem ve vedení drželi, Hala odešel až po velkém množství skandálů. “Pokud ale ministr Pospíšil zůstane v čele ministerstva spravedlnosti, nebude nikdo policii házet klacky pod nohy a státní zastupitelství bude dávat policistům více prostoru," myslí si Černý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …