Státní převrat. Těm volbám se musí za každou cenu zabránit. Levicové britské noviny ovládlo zděšení z předčasných voleb

19.04.2017 20:25

Konzervativní deník The Telegraph a levicový deník The Guardian hodnotí plány ministerské předsedkyně Theresy Mayové dosáhnout předčasných voleb. Zatímco konzervativní novináři Mayovou oceňují, jejich levicové kolegové jsou zděšeni.

Státní převrat. Těm volbám se musí za každou cenu zabránit. Levicové britské noviny ovládlo zděšení z předčasných voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Podle konzervativního deníku The Telegraph je snaha o prosazení předčasných voleb „odvážná“ a premiérka Mayová by v případě volebního úspěchu ovládla britskou politickou scénu stejně jako Margaret Thatcherová před třiceti lety. Za hlavní důvod rozhodnutí Mayové je všeobecně považován brexit a způsob, jakým by měl být v praxi realizován. „Rozhodnutí opustit EU sice bylo přijato, ale jeho způsob je jablkem sváru i mezi samotnými konzervativci,“ píše deník.

„Pokud by se podařilo Mayové získat podstatnou většinu v parlamentu, mohla by snáze prosadit svoji variantu brexitu,“ uvádí ve svém včerejším editorialu deník. V rámci textu Telegraph publikoval také graf, který naznačuje, že se Mayová těší mimořádné podpoře. Aspoň, co se týká jejího názoru, že by měla Velká Británie získat plnou kontrolu nad migrací a opustit společný trh. Mezi příznivci brexitu dosahuje podpora více než 75 %.

Překvapení z rozhodnutí Mayové neskrývá komentátor deníku Philip Johnston. Ten zmiňuje, že premiérka až doposud při všech příležitostech variantu předčasných voleb odmítala. „Zdá se, že pobyt na čerstvém vzduchu o velikonočním volnu společně s manželem způsobil změnu jejího názoru. Ale možná k tomu přispěl spíš fakt, že toryové nyní mají podle průzkumů náskok na labouristy až dvacet procent,“ píše Johnston.

Přesto považuje Johnston předčasné volby za obrovský hazard a tvrdí, že případný neúspěch by byl obrovskou katastrofou. To někdejší předseda konzervativců a ministr zahraničí William Hague příliš pochybností nemá a označuje plány Mayové za „naprosto opodstatněné a správné“. „Předčasné volby a úspěch konzervativců z pohledu premiérky mohou zajistit Velké Británii co nejlepší podmínky při vyjednávání o brexitu,“ konstatuje Hague.

Z levicového deníku The Guardian přicházejí logicky negativnější reakce. Komentátor Owen Jones označuje Theresu Mayovou za nepoctivou političku. „Mayová na tom, co do důvěryhodnosti, již nemůže být hůř. Je zjevně nečestnou a nepoctivou političkou, která nedokáže držet slovo. Ještě před několika týdny její mluvčí vyvracel, že by chtěla předčasné volby,“ píše Jones se zjevným strachem z výsledku předčasných voleb pro labouristy.

Jeho redakční kolegyně Anne Perkinsová tvrdí, že předčasné volby se mohou ve skutečnost stát „převratem“ a labourističtí poslanci by jejich konání měli za každou cenu zabránit. „Pokud získá většinu, nebude se muset při vyjednávání o brexitu ohlížet na menšinovou opozici. Všichni bychom litovali dne, kdy by se volby uskutečnily,“ děsí se levicová novinářka, která s obavami zmiňuje dvacetiprocentní ztrátu labouristů na vládnoucí konzervativce.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…