Státní zástupkyně dosáhla odročení dnešního soudního projednání Berdychovy žádosti o případné propuštění

27.01.2015 12:45

Státní zástupkyně podala námitku podjatosti proti soudci, který rozhoduje o případném dřívějším propuštění Davida Berdycha z vězení. Dosáhla tak odročení dnešního soudního projednání Berdychovy žádosti až na březen. ČTK to řekl mužův advokát Jaroslav Ortman, který tento krok považuje za absurdní. Sám proto vznese námitku podjatosti proti žalobkyni.

Státní zástupkyně dosáhla odročení dnešního soudního projednání Berdychovy žádosti o případné propuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Berdych byl odsouzen k 15 letům vězení za loupeže, únosy či vydírání. Z takzvaného Berdychova gangu zůstává za mřížemi jako poslední. Z trestu si odpykal přes dvě třetiny a tvrdí, že se z něj poučil. Na svobodě se chce živit jako skladník.

Krok státní zástupkyně je překvapivý, protože předseda soudního senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Kryštof Nový loni vyhověl jejímu stanovisku a Berdychovu žádost o podmíněné propuštění zamítl. Uvedl tehdy, že Berdychův gang se stal na území ČR synonymem organizovaného zločinu a že za dané situace nelze dospět k závěru, že by Berdych svou trestnou činnost neopakoval a že by žil řádným životem.

Ortman se o podání námitky podjatosti dověděl dnes v sídle soudu, státní zástupkyně ji podle něj záměrně vznesla až v pondělí. V námitce prý argumentuje protokolem z jejího prosincového setkání se soudcem a Ortmanem. "Nechápu, o co jí jde. S panem předsedou jsme se tehdy bavili o termínech jednání, ona u toho celou dobu byla," uvedl právník. Doplnil, že kdyby podala námitku už tehdy, stihla by se vyřídit před dnes plánovaným jednáním, které by se v tom případě mohlo konat.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v Česku

Soud odročil jednání na 11. března. Původně se měl dnes seznámit s novým znaleckým posudkem z oboru psychiatrie. Ten nechal vyhotovit na pokyn odvolacího pražského městského soudu, u kterého si Berdych úspěšně stěžoval na loňské zamítnutí své žádosti o podmíněné propuštění. Ortman také obvodnímu soudu navrhl předvolání elitních policistů Tomáše Gregora a Heleny Kahnové, kteří v roce 2004 rozkryli takzvaný Berdychův gang. Je přesvědčený, že dvojice by vypovídala v klientův prospěch v tom smyslu, že kdyby nebylo Berdycha, nebyl by gang vůbec odhalen.

Kauza takzvaného Berdychova gangu je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí byla ojedinělá propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat. Zločinci se často přestrojovali za policisty, svou trestnou činností si údajně přišli na více než sto milionů korun. První zločiny prý Berdych s komplici spáchali už v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností gangu bylo obžalováno či obviněno přes 50 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…