Stavebnictví v útlumu, průmysl dále trpí

16.04.2014 12:26

Navzdory intervencím České národní banky (ČNB) ceny v průmyslu kvůli slabé poptávce a klesajícím cenám energií dál padají. A to jak v meziměsíčním, tak i v meziročním srovnání. Ceny zemědělských výrobců oproti předchozímu měsíci o něco vzrostly, meziročně ale poklesly. ParlamentníListy.cz o tom informoval analytik finančních trhů ze společnosti NextFinance Jiří Cihlář.

Stavebnictví v útlumu, průmysl dále trpí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Meziměsíční pokles cen v průmyslu v březnu dosáhl 0,2 %, meziročně padají o 0,8 %. V únoru průmyslové ceny meziročně klesaly o 0,7 %.  Za meziměsíčním poklesem průmyslových cen je především levnější ropa. V meziročním porovnání může za propad průmyslových cen hlavně zlevnění energií. „Ceny elektřiny, plynu a páry v součtu padají o 8,8 %. I to souvisí s rozmachem břidličné revoluce,“ podotýká Cihlář.  Růst cen v průmyslu očekává až ve druhém pololetí letošního roku, a to maximálně o 0,4 %.

Nejrychleji rostly ceny aut

Naproti tomu nejrychleji rostly ceny dopravních prostředků, a to o 4,0 %. To je způsobeno nejen ožíváním celého automobilového sektoru, ale i tím, že se do cen automobilů rychleji promítá vliv centrální bankou oslabené koruny.

Ceny zemědělských výrobců meziměsíčně sice rostou o 0,8 %, meziročně však spadly o 4,2 %. „Na jedné straně klesají ceny obilovin o 21,1 %, na druhé straně vidíme růst cen zeleniny o 34,7 %, brambor o 32,8 % a mléka o 21,6 %,“ uvedl analytik.

Stavebnictví je stále v útlumu

V útlumu nadále zůstává české stavebnictví. I když ceny stavebních prací meziměsíčně vzrostly o 0,2 %, meziročně stagnují. Přitom ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví rostou o 1,1 %.

Výrazný meziroční pokles nastal u cen telekomunikačních služeb, a to o 20,6 %. Podle Cihláře se jedná o potvrzení toho, že cenová válka mezi mobilními operátory stále není u konce. Na druhé straně se zvýšily ceny za poštovní a kurýrní služby o 8,2 %, což částečně souvisí s boomem internetových obchodů, které rostou již řadu měsíců.

Koruna by se měla i v dalších dnech držet okolo 27,45 CZK/EUR. Protože Česká národní banka už ohlásila, že kvůli slabé inflaci může prodloužit režim intervencí až do začátku příštího roku, podle Cihláře koruna začne posilovat pod hladinu 27,00 CZK/EUR o něco později, než se původně zdálo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…