Stávka ukázala, že pracující vládu nepotřebují, míní Filip

19.06.2011 11:59

Nedělní diskuse v Partii na Primě, kam moderátor Jan Punčochář pozval poslance ODS Marka Šnajdra a předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, se z debaty o stávce rychle změnila v tvrdý ideový střet nad zadlužením státu. Vyhrocenou debatu uzavřel souboj nad otázkou privatizace českého zdravotnictví.

Stávka ukázala, že pracující vládu nepotřebují, míní Filip

Z vyjádření obou diskutujících se zdálo, že stávku téměř nezaznamenali. Líbilo se jim, že Praha nebyla zahlcena auty. Marek Šnajdr (ODS) stávku nechce přeceňovat, protože v odborech je organizována drtivá menšina občanů. Vojtěch Filip (KSČM) naopak prohlásil, že hladký průběh stávky ukázal, že se pracující dokážou domluvit i bez vlády, která podle Filipova názoru situaci vyhrotila. Jen díky domluvě pracujících prý nedošlo na černé scénáře.


Skutečným problémem státu není stávka, ale zadlužení

„Nejsem dopravák, nejsem rukojmí a nejsem ani živý štít. Stávku podporuji. Těmito slovy popisoval průběh stávky, prý je mu sdělil jeden z občanů v supermarketu. V zápětí předseda KSČM dodal, že občanova slova vyvolala v obchodě vlnu souhlasu.

Šnajdr se v debatě obrátil k problematice stávkování. „Stávka nepochybně ukázala, že se musí změnit styl vládnutí. Ale není možné brát si občany za rukojmí," o čemž je jasně přesvědčen. Skutečnou příčinou těchto sporů je podle poslance ODS zadlužení státu a to je třeba řešit. S levicí a s odbory by tato země došla do Řecka.

Nelze plošně zvyšovat asociální DPH

Filip se argumentaci svého oponenta obratem vysmál. Zadlužení státu leží na bedrech vlád, které řídily tuto zemi posledních dvacet let, přičemž vyjmenoval především pravicové vlády, nejčastěji zmiňoval vládu Mirka Topolánka. I Filip uznává, že je Česko zadlužené, ale toto zadlužení nelze řešit zadlužením plošné a nespravedlivé DPH. Daň z přidané hodnoty označil dokonce za asociální. Správnou cestou je podle Filipa návrat k progresivnímu zdanění.

„Vy zdražujete potraviny a docílíte jediné věci. Lidé z příhraničních oblastí si dojedou koupit plzeňské pivo do Německa. Není pravda, že by velké řetězce odešly z Česka, když tu mají vybudované obchody, neodejde odsud ani Volkswagen, ani Hyundai z Nošovic, školil svého kolegu Filip. Své vystoupení k tomuto tématu uzavřel Filip s tím, že česká ekonomika stojí na exportu zboží a podle jeho názoru pravicová vláda neudělala pro exportéry vůbec nic.

Strašák dvanácti miliard a Krajská zdravotní na tapetě

Po tomto střetu se debata vrátila k aktuálnímu problému zdravotnické reformy, o které má zítra mluvit tripartita. Bez reforem, které vláda prosazuje, a odbory odmítají, ocitne ve velkých problémech, protože příští rok bude chybět dvanáct miliard korun.

Za zmínku stojí, že předseda KSČM v souvislosti s úsporami ve zdravotnictví zmínil Krajskou zdravotní a.s., která spravuje síť zdravotnických zařízení v Ústeckém kraji. Podle Filipova názoru tato společnost mrhá finančními prostředky na nákup přístrojů, které reálně lze koupit mnohem levněji. Krajskou zdravotní a.s. řídí Petr Benda (ČSSD), blízký přítel bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Místo stanovení standardů a nadstandardů, které diskriminují občany, by bylo dobré donutit podobné firmy k ekonomickému chování.

Šnajdr: Správným receptem na zdravotnictví je privatizace

Diskutéři se po celou dobu rozmluvy neshodli prakticky v ničem. Představitel levice obviňoval pravici z rozkradení státu a naopak. Zlatým hřebem tohoto střetu se stala privatizace zdravotnictví. Téma, jež přišlo na přetřes v závěru pořadu, jasně ukázalo, jak hluboké příkopy leží mezi představiteli opozice a koalice.

Šnajdr si v reakci na téma Krajské zdravotní a.s. posteskl, jak málo se mluví o nutnosti privatizovat české zdravotnictví. Kdyby k privatizaci došlo, tak by se podle názoru poslance ODS podobným případům rozkrádání předešlo, protože soukromníci by si podobné věci pohlídali mnohem důkladněji.

Jenže téma privatizace zdravotní péče působilo na Filipa jako červený hadr na býka. Pokud by k privatizaci došlo, tak se podle názoru předsedy KSČM dostaneme do situace, kdy celá řada našich občanů zkrátka nebude mít na doktora peníze. „Žádnému českému občanovi bych nepřál americké zdravotnictví," uzavřel debatu Filip.

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ pořadu ČTĚTE ZDE 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…