Sté výročí Československa připomenou v Bruselu výstavy i koncerty

04.02.2018 15:56

Letošních sto let od vzniku Československa připomene v Bruselu řada výstav, koncertů, promítání i veřejných diskusí. Jak ČTK řekla ředitelka Českého centra v Bruselu Jitka Pánek Jurková, cílem organizátorů nebylo „historizující pojetí“ a ohlédnutí jen za 28. říjnem 1918. „Naopak chceme mluvit o české moderní historii jako o kontinuu a zdůraznit, že milníky posledního století jsou základem současnosti,“ poznamenala.

Sté výročí Československa připomenou v Bruselu výstavy i koncerty
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Český kulturní rok, který tento týden začal projekcí filmu Masaryk režiséra Julia Šefčíka, se tak bude vztahovat k některým bodům české moderní historie.

Roku 1918 bude věnováno celoroční pásmo pořadů v paláci Bozar v centru Bruselu s názvem „1918: Evropské sny o modernitě“. Kromě ČR se na něm podílejí i další země, pro které je rok, kdy skončila první světová válka, rokem přelomovým  –Estonsko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko a další.

Už dnes tak v belgické metropoli, kde sídlí také řada institucí Evropské unie, debatují spolu s dalšími evropskými osobnostmi spisovatel David Zábranský a novinářka Pavlína Kvapilová. Své osobní pohledy na rok 1918 mohou v prostředí improvizované kavárny konfrontovat s akademiky, historiky či filozofy z Finska, Rumunska, pobaltských zemí, Polska či Albánie.

Na tři dny se do Bozaru ČR a Československo vrátí v květnu, kdy tam tanečníci ze střední a východní Evropy pod vedením dramaturga Tomáše Procházky nabídnou současnou interpretaci meziválečné taneční avantgardy. Palác z roku 1928 je k tomu vhodným prostředím. Bozar bude také letos kromě jiného hostit koncerty mapující českou hudbu od Leoše Janáčka po Miroslava Srnku.

Rok 1968, v Bruselu obvykle vnímaný prostřednictvím pařížských studentských bouří, a násilný konec pražského jara, jak je označováno období politického uvolnění v Československu před sovětskou okupací, představí výstava „Invaze 68“ známého fotografa Josefa Koudelky v prostorách bývalé botanické zahrady. K 60. letům se vztahují také chystané projekce filmů české nové vlny.

Výčet tím není u konce, v souvislosti se stým výročím vzniku Československa se v Belgii uskuteční i další výstavy a jiné akce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…