Stejná jako policejní spis, uvedli Michálek a Valachová po přečtení zprávy OLAF. Pak přišel Kalousek: Podvod, poškozování zájmů EU!

05.01.2018 13:13

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdu odpovídá policejnímu spisu a obsahuje i slovo podvod. ČTK to dnes řekl člen sněmovního mandátového a imunitního výboru Jakub Michálek (Piráti) potom, co dokument pročetl na pražském policejním ředitelství. Podle dalšího člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) je zpráva cenná v tom, že nezávislá evropská autorita v závěrech potvrzuje, že postup české policie není účelový. Stejný názor jako Michálek má po přečtení zprávy i další členka výboru, exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Stejná jako policejní spis, uvedli Michálek a Valachová po přečtení zprávy OLAF. Pak přišel Kalousek: Podvod, poškozování zájmů EU!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Jaroslavem Faltýnkem

Michálek uvedl, že tři odstavce, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo financí (MF), nejsou závěry zprávy, ale doporučení pro postup České republiky. "Závěry zprávy OLAF se týkají, řekněme, problematického jednání, ve kterém spatřuje, řekněme, podezření z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie," řekl Michálek. Podobně jako další členka výboru Kateřina Valachová (ČSSD) poukázal na to, že evropský úřad s českou policií spolupracuje.

"I nezávislý orgán (OLAF) potvrdil, že došlo k nesrovnalostem nebo podvodu," uvedl Michálek. OLAF podle něho případ podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

"Podle mého soudu zpráva neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, které by už před tím nebyly obsaženy ve vyšetřovacím spisu," uvedla Valachová. Je podle ní zjevné, že OLAF a česká policie spolupracovaly a vyměňovaly si informace. "Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem," podotkla Valachová. Kompetence OLAF je podle ní jiná.

Kalousek uvedl, že na policii je totožný text, s nímž měl možnost seznámit se už dřív. Zpráva podle něho obsahuje termíny dotační podvod i poškozování zájmů Evropské unie i s konkrétními paragrafy. "To v té zprávě prostě je," zdůraznil.

Policie v případu Čapí hnízdo obvinila mimo jiné premiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedu hnutí Jaroslava Faltýnka. Imunitní výbor nyní opět řeší policejní žádost o jejich vydání k trestnímu stíhání, které bylo po sněmovních volbách přerušeno. Výbor bude pokračovat v projednávání žádostí v úterý. Na schůzi mají přijít Babiš a Faltýnek i vyšetřovatel a státní zástupce. Kalousek poznamenal, že pro ty, kteří znají text obvinění, není zpráva OLAF žádným překvapením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…