Stejně jako kdysi Hitler. Na Českém rozhlasu zaznělo těžké obvinění, jde o Putina

30.11.2018 16:26

Na Českém rozhlasu Plus se k tématu roztržky mezi Ukrajinou a Ruskem vyjadřoval Petr Pojman, koordinátor projektu Team 4 Ukraine. Řekl, že v konfliktu v Azovském moři leží vina jednoznačně na straně Ruska. Vyzval Evropu k podpoře Ukrajiny a zavedení „opravdu brutálních sankcí“ proti Rusku. Nechybělo ani srovnání s Hitlerem. Pojmanovy názory jasně podpořil ředitel think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Stejně jako kdysi Hitler. Na Českém rozhlasu zaznělo těžké obvinění, jde o Putina
Foto: Repro Youtube ČRo
Popisek: Petr Pojman, koordinátor projektu Team 4 Ukraine

Pojman na úvod prohlásil, že blokáda přístupu ukrajinských lodí do Azovského moře trvá již delší dobu a současný incident je vyvrcholením. Podle něj je to další úhel, ze kterého může Rusko Ukrajinu vydírat, neboť u Azovského moře se nalézají velké ukrajinské přístavy. Stavba mostu vedoucího z Krymu na ruské území prý kvůli výšce omezila, jaké typy lodí mohou do Azovského moře proplout. Výpověď ukrajinského námořníka, že si byl vědom provokativního charakteru mise, nebere za podstatnou a považuje ji za vynucenou Rusy.

Anketa

Který prezident České republiky byl prozatím nejlepší?

8%
7%
85%
hlasovalo: 25633 lidí

„Celá ta ruská argumentace vychází z přesvědčení, že Krym je součástí Ruské federace?“ ptal se moderátor. „Ano, oni jsou přesvědčení, stejně jako Hitler byl přesvědčen, že Rakousko je součástí třetí říše,“ přirovnal Pojman situaci. A dodal, že celá debata, kdo porušil zákon, je nesmyslná, protože ho porušilo Rusko obsazením Krymu a vybudováním mostu. Když byl Pojman dotázán na to, zda prezident Ukrajiny Petro Porošenko komunikuje se svým protějškem, Vladimirem Putinem, Pojman se zdráhal komentovat, protože prý nemá tak blízko k Porošenkově administrativě. Ale předpokládal by, že opravdu neprobíhá, protože Putin nemá jak logicky své chování vysvětlit a bude reagovat jen na velký nátlak a razantní sankce či razantní odpověď NATO nebo EU. Ústupky prý budou brány jen jako projev slabosti.

Pokud výzvy k uklidnění situace skončí jen u proklamací, tak se nic nezmění, myslí si Pojman. „Pokud budou sankce jednoznačné, brutální a budou se týkat například nepokračování zvyšování kapacit Nordstreamu, pokud Amerika bude hrozit, že odpojí Rusko od systému SWIFT (světový bankovní systém), tak potom můžeme doufat, že Rusko bude ochotno k nějakým kompromisům,“ uvedl koordinátor.  Vzval k větší pomoci Evropy Ukrajině ve všech možnách sférách, řka, že Ukrajina ve skutečnosti pomáhá nám a drží frontu s Ruskem dále od našich hranic. „Pomocí Ukrajině my ve skutečnosti pomáháme sami sobě, protože je vždy lepší bojovat s nimi tam než bez nich tady. A pokud Ukrajina padne, bude celá Evropa v ohrožení,“ dodává Pojman.

Ukrajinská armáda je na tom prý z hlediska výcviku a morálky lépe jak ruská, ale je údajně asi tak pětkrát slabší kvůli zbraním a počtu sil. Jednoznačně se vyjádřil pro dovoz evropských zbraní na Ukrajinu a na stole by jako možnost nechal i přímou vojenskou účast v konfliktu s Ruskem. Západ a jeho organizace jsou prý na Ukrajině a hlavně v armádě velmi populární.

Že by hrozil přímý střet s Ruskem si Pojman nemyslí. „Putin není vojevůdce, Putin je čekista. V té válce, kterou vede, používá podvod, korupci, čestný boj, to je něco, co je mu velmi vzdálené. Pokud by chtěl Ukrajinu obsadit, měl k tomu ideální příležitost v roce 2014,“ řekl Pojman s tím, jaké podmínky panovaly v ukrajinské armádě v roce 2014. Ale Putin v určitý okamžik zařadil zpátečku, ačkoliv mohl prý 8 oblastí Ukrajiny dobýt.

O Porošenkově reakci na námořní potyčku řekl, že je pochopitelná, protože prý hrozí další eskalace konfliktu, ale takových momentů byla prý celá řada. Porošenko byl údajně dokonce kritizován, že nevyhlásil válečný stav dříve. Že by se jednalo o politickou hru Porošenka, Pojman vyloučil s tím, že se taková věc prý nedá naplánovat.

Jakub Janda o Pojmanových názorech napsal: „100 % ano.“ A přidal i další krok, který by Česko podle něj mělo udělat: „V Česku můžeme/musíme vyhošťovat ruské zpravdajce ve větším množstvím. Naše vlastní bezpečnostní instituce nahlas varují, jaké nepřátelské operace tu proti nám ruští zpravodajci páchají.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…