Stejně se hotovostí moc platit nebude. Pekarová jásá, že zrušili Babišovi EET

14.12.2022 16:52 | Ze sítí

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát dnes novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Na twitteru se k tomu vyjádřila předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Stejně se hotovostí moc platit nebude. Pekarová jásá, že zrušili Babišovi EET
Foto: Reprofoto: Twitter Markéty Pekarové Adamové
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

„Zrušili jsme EET. A tohle je pět důvodů, proč: Podnikatele její provoz stál 1,5 miliardy korun ročně a stát další 0,5 miliardy. Její přínosy na výběr daní tak, jak tvrdila bývalá vláda, se nikdy neprokázaly. Kvůli zátěži, kterou představovala, skončily svůj provoz tisíce hospod. Zejména ty na venkově. Během pandemie byla pozastavena a vlastně se ukázalo, že nikomu nechybí. A co je důležité. Vztahovala se jenom na hotovostní platby, a těch bude v blízké době jenom 20 procent. To je s kanónem na vrabce. Prostě EET nemá smysl,“ řekla k elektronické evidenci tržeb Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Já věděl, proč mám koupit nejlevnější tablet, účtenkovou tiskárnu z Číny a appku zdarma. Jednu fiskální pokladnu za 15 litrů k hovnu už jsem kdysi kvůli ČSSD koupil," poznamenal k tweetu Markéty Pekarové Adamové jeden z živnostníků na twitteru, cukrář, který svými zákusky vybíral finance na Ukrajinu.

Zrušení EET navrhla vláda Petra Fialy (ODS), neboť způsob evidence označila za zbytečnou zátěž jak pro podnikatele, tak pro stát kvůli nákladům na správu evidence, které ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyčíslil v řádu jednotek miliard korun. Odmítl zachování evidence jako dobrovolné. „Nemělo by to efekt ani pro stát, ani pro poplatníky,“ uvedl. Stát podle ministra nemá žádnou výhodu, kterou by za získaná data podnikatelům nabídl.

Proti zrušení EET byli zástupci opozičního hnutí ANO, za jehož vládního působení byla evidence zavedena, ale také senátor KDU-ČSL Jiří Čunek. Podle Ladislava Václavce (ANO) znamenala EET přínos pro stát ve výši minimálně 4,2 miliardy korun ročně a její zrušení je ideologické.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Expremiér a předseda ANO Andrej Babiš v minulosti uvedl, že EET narovnala podnikatelské prostředí a vynesla více než 35 miliard korun. Podle odpůrců EET exaktní čísla neexistují a výnosy vycházejí z odhadů. Podle zastánců evidence její zrušení posílí šedou ekonomiku. Podle předsedy senátního hospodářského výboru Miroslava Plevného (za STAN) je EET nadbytečná vzhledem k rozvoji bezhotovostních plateb. Stanjura už ve Sněmovně uvedl, že podíl bezhotovostních plateb se loni zvýšil na 60 procent.

Evidence tržeb začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 jí začali podléhat podnikatelé ve velkoobchodu a maloobchodu. Následně se měla rozšířit na další obory, šlo například o řemeslníky, lékaře, taxikáře, účetní nebo advokáty. Od jara 2020 byla kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zrušení schválit nepodařilo, začala by EET od příštího roku opět fungovat, a rozšířila by se navíc na další obory podnikání. Původně měla být poslední fáze spuštěna loni 1. května a do EET se mělo podle odhadů zapojit dalších zhruba 300.000 podnikatelů. Zákon počítal ale s některými výjimkami. Neměla se vztahovat například na předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

že stát ztrácí kontrolu nad , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 14.12.2022 18:11:22
černým obchodem a přísunem daní do státní kasy, asi Pekarovou netrápí. Ale jinak je to opravdu výborná zpráva pro všechny šmelináře, vykuky a podvodníky.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …