Štěkání NATO u bran Ruska. Papež překvapil k Ukrajině

03.05.2022 12:12

Papež František promluvil pro italský list Corriere o válce na Ukrajině. Již od začátku vyzývá k ukončení konfliktu a rád by se za tím účelem setkal i s prezidentem Putinem. Pokud jde o původ konfliktu, papež zmínil „štěkání NATO u bran Ruska“ a dodal, že nedokáže říct, zda byl tento hněv vyprovokován, ale možná mu bylo napomoženo. Mluvil také o tom, co mu řekl premiér Orbán.

Štěkání NATO u bran Ruska. Papež překvapil k Ukrajině
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Papež k zastavení války vyzývá od 24. února, kdy k ruské invazi došlo. Uvedl, že hned první den války telefonoval prezidentu Zelenskému, ale Putinovi prý ne. Pouze navštívil ruského velvyslance, požádal o vysvětlení a nabádal, aby Rusko s útoky přestalo.

Po dvaceti dnech války ovšem požádal kardinála Parolina, aby Putinovi tlumočil, že je papež připraven navštívit Moskvu. Odpověď ovšem ještě nepřišla, na svém úmyslu si ovšem František trvá, i když Putin podle něho nechce a možná ani nemůže takové setkání uskutečnit.

František se obává, že Putin nehodlá konflikt ukončit, alespoň teď ne. Ale přemýšlí také nad původem konfliktu. A jako možnost uvádí, že „štěkání NATO u bran Ruska“ vedlo vládce Kremlu ke špatnému rozhodnutí. Míní také, že nedokáže říct, zda byl tento hněv vyprovokován, ale možná mu bylo napomoženo.

Papež vždy odmítal závody ve zbrojení, což komplikuje jeho postoj k dodávkám zbraní na Ukrajinu. „Nevím, jak odpovědět, jsem příliš daleko na otázku, zda je správné dodávat (zbraně) Ukrajincům,“ řekl. Odhadl, že se v této válce testují nové zbraně, protože tomu tak bylo v každé válce. Diskutovalo se také o návštěvě Ukrajiny, ale papež trvá na tom, že se nejdřív musí setkat v Moskvě s Putinem, na Ukrajinu zatím poslal dva polské kardinály. Vyloučil, že by mu setkání s Putinem mohl zařídit patriarcha Kirill.

Obává se, že by svět mohl konflikt po konfliktu dospět až k další světové válce, zmínil například Sýrii, Jemen, Irák a konflikty v Africe. A podotkl, že na Ukrajině to byl „někdo jiný“, kdo konflikt vyvolal. „Když jsem se setkal s Orbánem, řekl mi, že Rusové mají plán, že 9. května všechno skončí,“ řekl papež dle Corrieru a doufá, že tomu tak skutečně bude.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…