Stojím vůbec o Zemanovu omluvu? Peroutkova vnučka to v ČT vybalila

21.08.2020 9:51

Český stát, resp. ministerstvo financí, které za hnutí ANO řídí Alena Schillerová, se mělo do úterka omluvit za nepravdivý výrok prezidenta Miloše Zemana, že slavný novinář Ferdinand Peroutka selhal a v jednom ze svých textů označil Hitlera za gentlemana. Článek s názvem Hitler je gentleman Peroutka nenapsal. Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová po letech sporů přemýšlí o tom, zda vůbec stojí o omluvu od člověka Zemanova typu.

Stojím vůbec o Zemanovu omluvu? Peroutkova vnučka to v ČT vybalila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

V lednu 2015 prezident Zeman konstatoval, že i takový intelektuál, jakým byl prvorepublikový novinář Ferdinand Peroutka, selhal, protože označil Adolfa Hitlera za gentlemana. Odborníci upozornili, že článek s titulkem „Hitler je gentleman“ Peroutka nikdy nenapsal. A vnučka Ferdinada Peroutky, Terezie Kaslová, se obrátila na soud, kde se dožadovala Zemanovy omluvy. A od té doby spor jede stále dál.

Anketa

Měl by se omezit či zdanit odtok zisků nadnárodních firem z České republiky?

98%
2%
hlasovalo: 21633 lidí

Soud rozhodl, že se za prezidenta Zemana musí omluvit český stát, konkrétně ministestvo financí, které dostalo lhůtu do úterý. Omluva však nepřišla. Jak ministerstvo financí, tak Terezie Kaslová se hodlají obrátit na Nejvyšší soud.

Kaslová ve vysílání České televize prozradila, co by asi na počínání dnešní prezidenta Zemana řekl její dědeček, ale prý si to netroufá odhadovat. „Možná by se i trochu pobavil,“ řekla Kaslová v Událostech, komentářích.

Samozřejmě, že někdy přemýšlíte i nad tím, kdo by se měl omlouvat a jestli ten člověk je tak kvalitní, že o tu jeho omluvu stojíte,“ pravila Kaslová na adresu Miloše Zemana. „Možná by bylo úplně nejjednodušší, kdyby byl pan Zeman schopen na začátku říct ‚omlouvám se, je mi líto, že jsem se spletl‘,“ shrnula svůj náhled na věc vnučka slavného novináře.

Právník z Univerzity Karlovy Jan Wintr, jenž byl ve studiu spolu s Kaslovou, konstatoval, že soud dospěl k jasnému závěru. Zeman neříkal pravdu a je třeba vyslovit omluvu. Procesně je však složité říct, kdo by se měl omluvit, protože podle Ústavy ČR prezident republiky nenese odpovědnost za své kroky a nelze ho téměř za nic žalovat. Kromě vlastizrady.

Přesto podle Wintra dává smysl, aby se omluvil Zeman osobně a celou věc tím vyřešil. Imunita, které se Zeman jako úřadující prezident těší, znamená podle Wintra jen tolik, že Zemana nelze sesadit a nelze ho soudit za trestní věci, např. za spáchání vraždy. „Ale toto není trestní věc, toto je civilní věc,“ podotkl Wintr.

A pokud se Zeman ani tak omluvit nechce, pak je podle Wintra na místě změnit zákon tak, aby se napříště v obdobných sporech politik omluvit musel a nemohl se schovávat za imunitu. „Ta satisfakce spočívá v tom, že se omlouvá ten, kdo ten výrok pronesl a ne že se teda omlouvá ten stát,“ zdůraznil Wintr.

„Samozřejmě, že by se mi víc líbilo, kdyby se prezident země zachoval jako gentleman a omluvil se on, bez ohledu na výroky soudu. Bylo by to mnohem jasnější a z mého pohledu i čestnější,“ ozvala se Kaslová

Podle Wintra je sice stále ještě možné, že celý spor skončí bez omluvy, ale právník doufá, že se tak nestane, protože když stát chce po občanech, aby respektovali rozhodnutí soudů, měl by sám jít příkladem a ctít verdikt soudu jako první. Rozsudek, podle něhož se má ministerstvo financí omlouvat, je totiž pravomocný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …