Stop škodlivému vlivu propagandy. Studenti šíří osvětu mezi mladými

27.12.2016 16:20

Ondřej Chlupáček je jedním ze studentů Masarykovy univerzity (MU), který se podílel na projektu „Zvol si info“. Snaží se studenty naučit, jak poznat pochybný článek na internetu, jak rozpoznat dezinformační text a tak podobně. Tým studentů MU kampaň vede jak na internetu, tak na středních školách. Snaží se mladým lidem pomoct, aby neutonuli v moři obrovského množství informací.

Stop škodlivému vlivu propagandy. Studenti šíří osvětu mezi mladými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

„Média mají v dnešní době obrovskou moc. Nejenže ovlivňují názory lidí, ale často je i utváří. A ve chvíli, kdy si lidé utváří názory na základě lží, falešných zpráv a dezinformací, tak z toho nikdy nemůže vzejít nic dobrého. Jako příklad můžeme uvést brexit, kdy jedním z hlavních taháků kampaně za opuštění byla informace, že Velká Británie dává každý den do Evropské unie 350 milionů liber. Dokonce to měli napsané na autobuse a chtěli tyto peníze investovat do zdravotnictví. Druhý den po brexitu to Nigel Farage vyvrátil, že se to nestane, že to není pravda. A nelze vyloučit, že se lidé v tomto případě mohli rozhodnout na základě nepravdy,“ říká Chlupáček v rozhovoru pro server E15.cz.

Smyslem projektu „Zvol si info“ je proto upozornit na škodlivý vliv propagandy. Nejde však o to, bojovat proti nějakému konkrétnímu zdroji informací, který by bylo možné označit za škodlivý. Univerzitní studenti si kladou za cíl zvýšit mediální gramotnost. Středoškoláky oslovují, protože k nim mají jako vysokoškoláci nejblíže, ale ohlasy na sociálních sítích svědčí o tom, že se kampaň zamlouvá i řadě dospělých.

Celý článek naleznete zde

Projekt středoškolákům vysvětluje, jak je třeba pracovat se zdroji, jak některé články cílí především na emocionální stránku čtenáře a jak si hrají třeba s jeho strachem. Přitom by mnohdy stačilo, aby lidé více používali vlastní hlavu.

„Problém současné propagandy je, že ne nutně někoho přesvědčuje o změně názoru. Spíše se snaží čtenáře na internetu utopit ve spoustě alternativních variantách pravdy a nepravdy – a to do takové míry, že lidé začnou být apatičtí naprosto ke všemu, co se děje okolo nich. Situace, kdy lidé nejsou schopni odlišit, co je pravda, co ne, co je realita a co fikce, nahrává těm jedincům, kteří nemají s demokracií dobré úmysly. Takže čím víc takových zpráv ve veřejném prostoru je, tím hůř,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…