Stopy sestřelení letadla vedou do Kyjeva a k jeho sponzorům. V ČT řádil Petr Hájek

09.09.2014 22:52

Rodiny obětí letu MH 17 stále čekají na otázku, kdo může za smrt jejich blízkých. Bývalý kancléř prezidenta Klause Petr Hájek v tom má jasno. Za střelením prý stojí skupina z USA. Klausův spolupracovník se v této souvislosti vrátil dokonce až k 11. září 2001. Překladatel, aktivista Otakar Van Gemund jeho úvahy ostře zkritizoval.

Stopy sestřelení letadla vedou do Kyjeva a k jeho sponzorům. V ČT řádil Petr Hájek
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

Vyšetřování pádu letu MH 17 pokračuje. Nově zveřejněná zpráva nizozemských úřadů ale nepřinesla příliš mnoho informací. To otvírá prostor pro nové úvahy. Debatu ohledně sestřeleného malajského letounu vedli v úterních Událostech, komentářích České televize spolupracovník exprezidenta Václava Klause Petr Hájek a  překladatel, aktivista Otakar Van Gemund.

Nejprve se ale se studie České televize spojil zpravodaj Bohumil Vostal. Ten prozradil, že rodiny sestřelených obětí dále čekají na to, až bude označen viník neštěstí. „Experti říkají, že je třeba víc důkazů, aby se určily přesné příčiny toho, jak se letoun rozlomil. Tím je otevřena cesta ke vzniku konečné zprávy, která by měla vzniknout do roka,“ prozradil Vostal.

Komu to prospělo

A pak už přišli ke slovu Hájek s Van Gemundem. „Ta zpráva je komentována jako něco bezvýznamného, vyšetřování skončilo, zapomeňme, chce říci, ale jen zdánlivě. Ve skutečnosti je velmi důležitá. Vlastně nám říká: My vám nemůžeme nic říct, protože kdybychom vám něco řekli, tak by se ukázalo, že celá akce byla připravena ze strany Kyjeva a jeho sponzorů,“ prohlásil zostra hned v úvodu Hájek.

„Já nechápu, jak pan Hájek může dospět k tak radikálním teoriím, které mi připomínají spíše spiklenecké teorie než cokoliv jiného,“ oponoval Van Gemund. Většina Nizozemců je podle něj přesvědčena, že odpovědnost nesou separatisté případně s pomocí Ruska. „Lidi v tom mají v Holandsku jasno a nevědí, jak se tváří v tvář tomuto barbarství mají zachovat, proto jsou opatrnější,“ podotkl překladatel.

Hájek si ale trval na svém a poukazoval na to, že sestřelení letounu prospělo ukrajinské straně a Spojeným státům, nikoliv Rusku a separatistům. V této souvislosti poukázal i na jinou tragédii, totiž na 11. září 2001. Hlavní média prý jen neustále dokola opakují lži. Zpráva ostatně ukazuje, že se v plášti letounu našla poškození, která ukazují na to, že letadlo nebylo sestřeleno zbrojním systémem BUK. Alespoň podle Hájka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…