Stovky českých vojáků budou cvičit v Německu i na pandurech

30.08.2014 9:40

Na 700 českých vojáků se od neděle zúčastní v Německu mezinárodního cvičení Saber Junction 2014. Konat se bude ve vojenském výcvikovém prostoru americké armády v německém Hohenfelsu. Potrvá až do 10. září, sdělila ČTK mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Stovky českých vojáků budou cvičit v Německu i na pandurech
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

Nasazené jednotky budou cvičit plnění úkolů „v plném spektru činností", uvedla Růžičková. Reálné prostředí bojové operace jim bude pomáhat navodit simulační systém Miles, kterým budou vybavena vozidla i jednotliví vojáci. Systém vysíláním a přijímáním infračervených paprsků simuluje skutečnou střelbu.

„Jedná se o jedno z největších cvičení našich vojáků v zahraničí v tomto roce," poznamenala Růžičková. Čeští vojáci budou mít k dispozici 170 kusů techniky, včetně pandurů. Cvičení se zúčastní zejména vojáci ze žateckého 41. mechanizovaného praporu, které doplní další jednotky z Tábora a Jindřichova Hradce, dělostřelci z Jinců, 14. pluk logistické podpory z Pardubic nebo 15. ženijní pluk z Bechyně.

Čeští vojáci budou součástí litevské mechanizovaně-pěší brigády Iron Wolf. Cvičení se dále účastní jednotky americké armády, ozbrojených sil Bulharska, Chorvatska, Estonska, Itálie, Lotyška, Polska, Rumunska, Srbska, Slovinska a Švédska.

„Od tohoto cvičení očekáváme, že si v mezinárodním prostředí ověříme dosažené schopnosti, které nám potvrdila obdržená certifikace dle standardů NATO v loňském roce," dodal Zdeněk Mikula, velitel českých jednotek na cvičení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…