Stovky lidí byly evakuovány, hladiny řek ale od jihu klesají

03.06.2013 7:19

Hladiny řek na jihu a západě Čech začaly klesat. Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7:00, ale později. Na zhruba padesátce míst stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, ale extrémní stupeň ohrožení už byl na všech místech odvolán. V Praze a na Ústecku byly evakuovány stovky lidí.

Stovky lidí byly evakuovány, hladiny řek ale od jihu klesají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průtok Vltavy se zvětšuje

Povodně mají zatím dvě oběti, třetí by mohl být muž, jehož tělo záchranáři vylovili v neděli večer v Trutnově z řeky Úpy. Vláda na nedělním mimořádném zasedání vyhlásila pro všechny české kraje s výjimkou Pardubického stav nouze.

Beroun dnešní noc kvůli rozvodněným řekám nejspíš překoná bez výrazných škod

Záplavy zatím ohrožují jen kraje v Čechách, nejvíce míst na třetím povodňovém stupni je v Jihočeském kraji - zatím stále zhruba dvě desítky. Výška hladin řek a toků však přes noc na většině vodoměrných stanic klesla. Stav extrémního ohrožení platí podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) již jen v Božeticích na Písecku na potoku Smutná, kolem 02:00 přitom platil na čtyřech místech.

V Praze kvůli záplavám nejezdí metro v centru města. Dopravní podnik proto posílil tramvajové a autobusové spoje. Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají. Potíže z tří nejproblematičtějších malých toků dělá už jen Rokytka v Libni. Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7:00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala.

Beroun dnešní noc kvůli rozvodněným řekám nejspíš překoná bez výrazných škod. Litavka v noci dosáhla hranice 2,5 metru a pravděpodobně kulminuje. Berounka po půlnoci překonala hranici pěti metrů a od té doby se drží mírně pod touto hodnotou. Hladiny obou řek zatím nerostou a spíše klesají, vyplývá z informací ČHMÚ.

Kvůli stoupajícímu Labi se evakuují lidé v Ústí nad Labem, Děčíně a několika obcích na Litoměřicku

Také v Libereckém kraji v noci toky většinou mírně klesaly, k ránu ale začalo znovu vydatně pršet. Stav ohrožení je na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé na Frýdlantsku.

Kvůli vzedmutým tokům musely být evakuovány stovky lidí na několika místech ČR. V Praze to bylo například na Zbraslavi, v Modřanech a Lahovičkách. Na Zbraslavi radnice bojuje s nefunkčními protipovodňovými opatřeními. Pokud zábrany nevydrží, domovy bude muset opustit až 250 obyvatel Zbraslavi. Evakuace se zatím vyhnula Praze 5. Evakuována ale byla všechna zvířata z jižní části zoologické zahrady, kam voda natekla přes val, který dělí zahradu od řeky. Právě dolní část zoo byla zničena při katastrofálních povodních v srpnu 2002.

Kvůli stoupajícímu Labi se evakuují lidé v Ústí nad Labem, Děčíně a několika obcích na Litoměřicku. Odejít musí i 1400 obyvatel Křešic na Litoměřicku či 500 lidí z Českých Kopist a Počápel u Terezína. Města a obce podél řeky postavila protipovodňové zdi. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

V souvislosti s povodněmi zemřeli v Česku dva lidé ve zřícené podmáčené chatě v Třebenicích u Prahy. Záchranáři také v neděli po 21:00 hodině v Trutnově vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže. Příčinu jeho smrti určí až nařízená soudní pitva a policie nevylučuje, že by se mohlo jednat o oběť povodní. Policie v ČR také pátrá po čtyřech pohřešovaných vodácích.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…