Stovky milionů. Škoda, kterou prý způsobil ústav kritizovaný Zemanem

27.04.2021 10:17

Deník Právo upozorňuje, že Svaz zdravotních pojišťoven tvrdě udeřil na Státní ústav pro kontrolu léčiv a obvinil ho z nečinnosti, která měla české daňové poplatníky údajně přijít na stovky milionů korun. Ústav kritizoval prezident Miloš Zeman v souvislosti s výhradami vůči ruské vakcíně Sputnik V.

Stovky milionů. Škoda, kterou prý způsobil ústav kritizovaný Zemanem
Foto: SÚKL
Popisek: SÚKL

Svaz pojišťoven tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv v loňském roce nedělal, co měl, čímž daňové poplatníky připravil o stovky milionů korun. Svaz, v němž je sdruženo 6 velkých zdravotních pojišťoven, proto po ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Petrovi Arenbergerovi žádá „uplatnění opatření proti nečinnosti SÚKL“. „V důsledku nečinnosti SÚKL vydávají pojišťovny každý měsíc navíc 34 milionů korun,“ ohlásil svaz.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

A jak k tomuto číslu došel? Má totiž za to, že SÚKL zaspal v revizi maximálních možných cen léků.

Když se na trhu objeví unikátní lék, výrobce si stanoví jeho cenu a pojišťovny ji musí zaplatit, chtějí-li lék získat pro své pacienty. Ale když se časem objeví na trhu nový lék se srovnatelnými účinky, který je levnější, může SÚKL stanovit strop pro cenu prvního léku. Dokud to však neučiní, musí pojišťovny hradit původní ceny léčiv.

Výzva k revizi cen vzešla podle deníku od Svazu pojišťoven v říjnu 2019 a když ještě v červnu 2020 SÚKL žádné stanovisko nevydal, pojišťovny se začaly obracet na Ministerstvo zdravotnictví, aby zakročilo.

Ze zákona má totiž SÚKL na vydání rozhodnutí 50 dní od okamžiku podání podnětu. U některých léčiv však došlo k obrovskému prodlení, když SÚKL vydal rozhodnutí až po 444 dnech, čímž více než osmkrát překročil lhůtu danou zákonem. O žádosti z října 2019, kdy byl ministrem zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO, rozhodl ústav až v únoru 2021, kdy byl ministrem zdravotnictví Jan Blatný za hnutí ANO.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se prý k této záležitosti teprve vyjádří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…