Stovky osobností vyzvaly Hamáčka, aby ČR přijala sirotky z táborů

12.11.2019 18:30

Členky spolku Pražské matky vyzvaly dnes ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby okamžitě podnikl kroky k přijetí sirotků z uprchlických táborů v Řecku. Kritizovaly ho za jeho postoj k žádosti řecké strany o pomoc s dětskými uprchlíky. Desítka aktivistek dnes dopoledne na ministerstvu vnitra předala otevřený dopis s výzvou, kterou podepsalo přes devět desítek žen a dva muži. Už v pondělí vyzvalo Hamáčka a vládu k jednání s Řeckem a k přijetí dětských běženců víc než pět stovek osobností.

Stovky osobností vyzvaly Hamáčka, aby ČR přijala sirotky z táborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Anketa

Je pro vás Václav Havel hrdina?

8%
92%
hlasovalo: 44723 lidí
Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. V dopisu, na který upozornil server Hlídací pes, řecká strana ČR žádala o převzetí 40 dětí. Hamáček pak uvedl, že Řecko se jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl.

Pět stovek pisatelů a pisatelek v listu uvádí, že se česká migrační politika dlouhodobě pohybuje „na samé hranici mezi humanitou a nehumánností“ a že se nechtějí smířit s tím, že by ČR na hodnoty humanity a solidarity rezignovala. Přijetí dětských uprchlíků z táborů by mělo být lidskou povinností i solidárním projevem s jinou členskou zemí, která o pomoc žádá, uvedli signatáři a signatářky. Dopis podepsali například kněz Tomáš Halík, někdejší ministři školství Jan Sokol a Stanislav Štech, bývalí disidenti Svatopluk Karásek a Jiřina Šiklová a řada duchovních, akademiků, historiků a dalších osobností. Dopis dnes signatáři poskytli ČTK.

Také členky spolku Pražské matky ministra vyzývají, aby „přestal české humanitární pomoci sirotkům bránit“ a umožnil českým organizacím se o děti z válečných zón postarat. „Před třiceti lety jsme demonstrovaly v nesvobodném režimu za lepší život vlastních dětí. Dnes, kdy si užíváme vysokou životní úroveň v demokratickém režimu, můžeme a máme povinnost zachránit alespoň několik málo životů dětí z válečných oblastí,“ stojí v dopise pražských matek.

Jejich hnutí vzniklo na přelomu roku 1988 a 1989. Upozorňovalo na znečistění životního prostředí. V květnu 1989 uspořádalo první demonstraci v tehdejším Československu, která se na problém zaměřovala. Teď spolek bojuje za bezpečnost dětí v dopravě či za čisté ovzduší v hlavním městě.

Terezie Hradilková z hnutí pražských matek Hamáčkův přístup označila za cynický. Připomněla, že v minulosti Česko přijímalo děti z krizových oblastí třeba i jen dočasně do doby, než se mohly vrátit domů. Týkalo se to třeba dětí z bývalé Jugoslávie. Pražské matky a pět stovek osobností poukazují ve svých dopisech na to, že ČSSD, jejímž je Hamáček představitelem, by měla na solidaritu a pomoc nejzranitelnějším dbát.

Informace o postupu při vyřizování řecké žádosti žádala minulý týden při interpelacích ve Sněmovně opozice. Hamáčkův přístup kritizovala. S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil pak plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt teď informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…