Stráský čekal, až se spáří tetřev. To zpozdilo kácení

25.07.2011 22:53

Aktivisté se už jedenáct dní snaží zabránit kácení stromů na Šumavě u Ptačího potoka. Policie zasáhla proti nejméně 30 lidem, kteří se snažili zabránit dřevorubcům v kácení stromů napadených kůrovcem. V pořadu Události, komentáře o tom spolu přišli diskutovat ředitel národního parku a CHKO Šumava Jan Stráský a Jaromír Kyzour, vedoucí programu Lesy Hnutí Duha.

Stráský čekal, až se spáří tetřev. To zpozdilo kácení

„Zásah nás překvapil. Adresátem předběžného opatření má být Hnutí Duha, ale nebylo nám doručeno. Zatím v blokádě pokračujeme a jakmile ho dostaneme, budeme podnikat právní kroky," prohlásil Kyzour.

Do 14 dnů se vylíhnou hejna kůrovce. Zpozdilo nás čekání na páření tetřeva, řekl Stráský

Stráský upozornil na to, že zbývá ještě 14 dní na to, aby stále bylo smysluplné kácení napadených stromů. Pak z každého stromu vylétne hejno kůrovců, kteří napadnou další.

SLEDUJEME téma Boj o Šumavu

Ředitel Stráský byl údajně upozorněn ministerstvem životního prostředí, že jsou potřeba výjimky pro kácení v oblastech, kde se vyskytují chránění živočichové.

„Ano, zpozdili jsme se v plnění našeho úkolů, protože jsme čekali do konce období páření chráněného tetřeva. Pak nás zpozdila ještě silná bouře, ale teď jsme se dostali do kritické doby těsně před vylíhnutím velkého množství brouků kůrovce," připustil Stráský v pořadu Události, komentáře.

Vykácením Ptačího potoka vznikne obrovská pustá holina, varuje Kyzour

Podle Kyzoura se ale les dokáže vypořádat s kůrovcem sám. Poukázal na to, že Ptačí potok je ze tří stran obklopen bezzásahovými zónami. Pokud se vykácí, vznikne tam obrovská pustá holina. Správa parku nepostupuje efektivně, prohlásil.

Stráský zopakoval, že správa národního parku nezasahuje v bezzásahových zónách. Pokud se nechá napadnout i les u Ptačího potoka, bude se podle Stráského šířit kůrovec dál. Řekl, že hrozí ztráta lesů na Modravě a zničení Kašperských lesů.

Doposud se pokácela přebližně desetina stromů z celkem asi třiceti tisíc.

Související:

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…