Strašně to smrdí. Výbušné odborné vyjádření k věci Andreje Babiše mladšího

19.11.2018 8:51

Psychiatr Tomáš Rektor se na svém facebookovém profilu vyjádřil k aktuální situaci kolem premiéra Andreje Babiše a jeho syna. „Ta situace je opravdu strašně blbá,“ podotkl Rektor.

Strašně to smrdí. Výbušné odborné vyjádření k věci Andreje Babiše mladšího
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

„Samozřejmě že se dá vyrobit falešný posudek, a třeba ani ne tak falešný, mám před sebou extrémně vystresovaného člověka, některé rysy jen o něco zdůrazním, jinde něco opomenu, a mám dostatečně závažnou diagnózu a omluvenku od soudu,“ poznamenal úvodem Rektor. A dodal, že podle jeho slov se dá „vyrobit“ i psychiatrický pacient. 

„Technicky si to dovedu představit, přivezou mi pacienta do služby, dva dny s ním budu sám, za tu dobu stihnu vytvořit kvalitní dokumentaci dokazující závažnou akutně probíhající psychotickou poruchu. V zájmu pacienta nasadím tak vysokou dávku medikace, že je rád, že chodí, a když ho v pondělí převezmou kolegové, tak sice už halucinace ani zjevné bludy nemá, ale to díky medikaci. A zjevně pořád nespolupracuje a je zcela bez náhledu,“ zmínil Rektor. 

„Strašně to smrdí. Dělám-li na někoho posudek, nevezmu pak od něj práci. Neudělám nic, co by mohlo vypadat jako střet zájmů. AB jr. je na první ataku schizofrenie skutečně hodně starej, což neznamená, že se to nemůže stát. Nedovedu si představit, že schizofrenní pacient ve stavu tak vážném, že není schopen vypovídat u soudu, naváže známost s neznámou dívkou na prázdninách. Ale možné to je,“ dodal Rektor.

Ten si podle svých slov dovede představit všechny možné scénáře. „Že AB jr. má skutečně schizofrenii či jinou psychotickou poruchu a jeho výroky o únosu jsou jen projevem dekompenzace poruchy. Dovedu si představit, že někdo ten jeho stav trošku přikrášlil, aby ho dostal od soudu. A dovedu si představit, že z něj někdo vyrobil psychiatrického pacienta, aby se zbavil nepohodlného svědka?“ zmínil Rektor. 

„Za těch 18 let, co tu práci dělám, jsme ušli obrovskou cestu od Kukaččího hnízda k lidem, kteří se především snaží pomáhat. A já se strašně bojím, že nás to celé pošle o pár let zpět,“ uzavřel.

Celý příspěvek Tomáše Rektora:

Teď chvilku vážně. 
Ta situace je opravdu strašně blbá. 
Za posledních dní jsem slyšel tolik jasných názorů, jak to s tou schizofrenií bylo, že bych pár řádek napsal i já.

Samozřejmě že se dá vyrobit falešný posudek, a třeba ani ne tak falešný, mám před sebou extrémně vystresovaného člověka, některé rysy jen o něco zdůrazním, jinde něco opomenu, a mám dostatečně závažnou diagnosu a omluvenku od soudu.

Dá se "vyrobit" psychiatrický pacient?
Technicky si to dovedu představit, přivezou mi pacienta do služby, dva dny s ním budu sám, za tu dobu stihnu vytvořit kvalitní dokumentaci dokazující závažnou akutně probíhající psychotickou poruchu. V zájmu pacienta nasadím tak vysokou dávku medikace, že je rád, že chodí, a když ho v pondělí převezmou kolegové, tak sice už haucinace ani zjevné bludy nemá, ale to díky medikaci. A zjevně pořád nespolupracuje a je zcela bez náhledu.

Jasně že šéfové budou tvrdit, že vše bylo v pořádku, svatou povinností šéfa je hasit průšvihy a její pochybení by bylo jistě vnímáno i jako jejich pochybení.

Ikdyž by možná ani nebylo, ony ani nejlepší kontrolní mechanismy nefungují, pokud je v systému dost velká svině.

Strašně to smrdí. Dělám - li na někoho posudek, nevezmu pak od něj práci. Neudělám nic, co by mohlo vypadat jako střet zájmů.

AB jr. je na první ataku schisofrenie skutečně hodně starej, což neznamená, že se to nemůže stát.

Nedovedu si představit, že schisofrenní pacient ve stavu tak vážném, že není schopen vypovídat u soudu, naváže známost s neznámou dívkou na prázdninách. 
Ale možné to je.

Nejhorší je, že si dovedu představit úplně všechny scénáře.

Že AB jr. má skutečně schisofrenii, čí jinou psychotickou poruchu a jeho výroky o únosu jsou jen projevem dekompensace poruchy.

Dovedu si představit, že někdo ten jeho stav trošku přikrášlil, aby ho dostal od soudu.

A dovedu si představit, že z něj někdo vyrobil psychiatrického pacienta, aby se zbavil nepohodlného svědka?

Já vůbec nechci o tom uvažovat. Samozřejmě že totalitní režimy zavírají do blázinců nepohodlné osoby a Rusko v tom má nemalou praxi, ale ač nejsme svatí, tak k naše profese se bez jasné etiky dělat nedá.

Strašně mě štve, že o tom vůbec přemýšlím a ještě víc mě štve, o tom přemýšlí i laická veřejnost.

Hodně se mluví o destigmatizaci duševně nemocných, ale méně se mluví o destigmatisaci psychiatrů.

Za těch 18 let, co tu práci dělám, jsme ušli obrovskou cestu od Kukaččího hnízda k lidem, kteří se především snaží pomáhat.
A já se strašně bojím, že nás to celé pošle o pár let zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…