Stravenkový paušál bude podle návrhu ministerstva financí alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den, uvedla ministryně. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.
„V naší zemi je milion zaměstnanců, kteří nemají žádný benefit, protože si to jejich zaměstnavatelé nemohou dovolit. Nemohou si dovolit platit dvě procenta za stravenku a dále restaurace musejí platit pět až sedm procent. Chceme tuto možnost pro milion zaměstnanců, kteří na nic nedosáhnou," uvedla ministryně. Nyní stravenky dostává zhruba 1,5 milionu zaměstnanců.
Odbory plán Schillerové na zavedení stravovacího paušálu vedle nynějších stravenek na podzim odmítly. Podle předáků by znamenal rušení podpory stravování zaměstnanců. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) naopak záměr podporuje. Úbytku hostů se neobává. Restauratéři si stěžují na administrativu i provize, které musí za lístky na jídlo platit. Podle společností, které poukázky poskytují, by změna vedla k omezení pravidelného stravování zaměstnanců, likvidaci kantýn a jídelen i k nižším příjmům rozpočtu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab