Středočeský kraj se připravuje na omikron. Třetí dávku už má 321 tisíc Středočechů

06.01.2022 17:11

Počty nově nakažených v Česku začaly opět stoupat a v současné době očekáváme masivní nástup mutace omikron, která vykazuje odlišný průběh nákazy než předchozí varianty. I proto se sešel Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN), aby projednal aktuální situaci a možný další vývoj.

Středočeský kraj se připravuje na omikron. Třetí dávku už má 321 tisíc Středočechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

„Aktuálně se dle predikcí ministerstva zdravotnictví připravujeme na nástup varianty omikron. Chtěla bych proto apelovat na všechny firmy, které mohou svým zaměstnancům umožnit home office, aby tak udělaly. Může to významně snížit mobilitu ve společnosti a zmírnit rychlost šíření této varianty. Samozřejmě jsou připraveny a aktualizovány krizové scénáře, kdyby došlo k významnému nárůstu nakažených, aby bylo možné zajistit kritické služby,“ uvedla po jednání hejtmanka Petra Pecková.
 
 
Veškeré složky Integrovaného záchranného systému jsou podle ní plně připraveny na to, že se situace může zhoršit. Aktuálně zavádějí směnné provozy, aby se skupiny zaměstnanců nesetkávaly, zpřísňují hygienická opatření a plánují častější testování.
 
Aktuálně je ve středočeských nemocnicích hospitalizováno 206 osob. Z toho 31 na jednotkách intenzivní péče, z nichž je 18 na umělé plicní ventilaci. 
 
 
„Data potvrzují ještě stále trend z uplynulých dní, kdy klesá celkový počet pacientů v nemocnicích. Ale zároveň pokles zátěže jednotek intenzivní péče je pomalý. Na JIP je pak patrné, že stále pomáhá očkování, protože závažný průběh mají ze 74 procent pacienti bez vakcinace,“ dodává radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).
 
Středočeské nemocnice prozatím aktuální zátěž zvládají, a to i za pomoci Armády ČR a dobrovolných hasičů. Dobrá je také situace v sociálních službách. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče jsou nakaženy pouze jednotky klientů.
 
Ve Středočeském kraji bylo celkem podáno přes 1,69 milionu dávek vakcín. Již 321 tisíc Středočechů má posilující dávku.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …