Středočeský kraj spojil síly s Krajskou pobočkou Úřadu práce a oslovuje firmy kvůli Milostivému létu

13.11.2021 9:50

Milostivé léto je jednorázová možnost pro dlužníky splatit dluhy vůči státu. Jedná se o bezprecedentní odpuštění poplatků. Středočeský kraj ve spolupráci s Krajskou pobočkou Úřadu práce v Příbrami společně připravily balíček materiálů pro zaměstnavatele, které mají být adresnou pomocí lidem, jichž se Milostivé léto týká. To jsou tedy ti, kteří mají dluh vůči státu vymáhaný soudním exekutorem.

Středočeský kraj spojil síly s Krajskou pobočkou Úřadu práce a oslovuje firmy kvůli Milostivému létu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Středočeská vláda podepsala koaliční smlouvu. Kvůli epidemii koronaviru k podpisu došlo pod širým nebem

Společným dopisem oslovuje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková a ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce v Příbrami Renata Malichová zaměstnavatele v kraji s žádostí, aby informaci i s dalšími materiály předali svým zaměstnancům. 
 
 
„Středočeský kraj statisticky patří k průměru v tom, kolik lidí čelí exekucím. Jsou ale obce, kde je koncentrace občanů v dluhové pasti výrazná a exekucím čelí až 40 procent tamních obyvatel. A my to nemůžeme a nechceme přehlížet. I proto chceme v maximální možné míře podpořit využití Milostivého léta,“ uvedla hejtmanka Petra Pecková.
 

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
„Věřím, že zaměstnavatelé naši žádost o pomoc s informováním vyslyší. Jsem si jistá, že zaměstnanci ocení, pokud se jim dostane takto adresné pomoci. Tedy návodu, jak se z dluhové pasti vymanit. Včetně již předpřipraveného dokumentu,“ doplnila ředitelka Krajské pobočky Úřadu práce v Příbrami Renata Malichová.
 
Kraj se také chystá napřímo oslovit i dlužníky, kterých se Milostivé léto týká a poradit jim, jak postupovat. 
 
„Rozešleme jim dopisy i s informačními materiály, protože věřím, že řada lidí se přes veškerou snahu médií či neziskových organizací zatím o této možnosti nedozvěděla. Jsme tu pro všechny občany a pro ty sociálně slabé zvlášť. Chceme být krajem, kde co nejvíce lidí může vést život mimo dluhovou past, a toto je jeden z nejlepších projektů, který to umožňuje,“ dodala hejtmanka Pecková.
 
Pokud se dlužník rozhodne Milostivé léto využít, musí do 28. ledna příštího roku zaplatit exekučně vymáhanou jistinu dluhu vůči veřejnoprávnímu věřitel a k tomu pak uhradí poplatek soudnímu exekutorovi ve výši 908 korun, který pokryje náklady na zastavení exekuce. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…