Středočeským nemocnicím jsou připraveni pomoci i dobrovolní hasiči

09.12.2021 15:52

I přesto, že šíření nákazy koronavirem mírně zpomaluje, riziko nárůstu zátěže v nemocnicích stále trvá, vyplynulo z jednání Krizového štábu Středočeského kraje, který zasedal v čele s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN). Sedmidenní incidence ve Středočeském kraji postupně mírně klesá. Aktuálně je na hodnotě 962 nakažených na sto tisíc obyvatel. Před týdnem to bylo více než 1080 nakažených na sto tisíc.

Středočeským nemocnicím jsou připraveni pomoci i dobrovolní hasiči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sanitka, ilustrační foto

„Počet hospitalizovaných se dramaticky nezvedá, nicméně nárůst počtu vážných případů je varující, byť zdaleka nejsme na číslech jarní vlny, která byla více než dvojnásobná. To, co je pro zdravotníky na JIPech frustrující, je počet pacientů, kteří u nich na lůžku, v těžkém stavu a napojeni na přístrojích, vůbec nemuseli ležet,“ uvedla po jednání štábu středočeská hejtmanka Petra Pecková.
 
 
Aktuálně je hospitalizováno ve středočeských nemocnicích, které situaci zvládají také za pomoci Armády ČR, 477 pacientů s nákazou covid-19. Z toho je na jednotkách intenzivní péče 73 osob, z nichž je 28 na umělé plicní ventilaci. 
 

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
„Moji prosbu o pomoc vyslyšeli i příslušníci Aktivních záloh Armády ČR, kteří nastoupili opravdu okamžitě do nemocniční kuchyně v Benešově. Kuchyně bojovala s nemocností personálu, přitom musí vařit více než tisícovku jídel a 113 druhů diet. V současné době tam pomáhají čtyři záložáci, ale jsou tam dobrovolně, nikoliv nasazením,“ říká Pecková.
 
Pomoci jsou připraveni také dobrovolní hasiči. V současné době jich je v rámci celé České republiky přihlášeno 653. V rámci Středočeského kraje jde o 105 dobrovolníků (všichni plně očkovaní proti covid-19), nicméně kvůli chybějícímu očkování proti virové hepatitidě je okamžitě k dispozici 37 z nich.
 
„Jsem vděčná za to, že se dobrovolní hasiči ze Středočeského kraje nabídli v takovém počtu, jsou navíc ochotni a schopni pomoci sedm dní v kuse. Na krizovém štábu jsme jejich nasazení projednali. Nyní budeme informovat nemocnice, jak o jejich nasazení požádat, aby mohly co nejdříve jejich pomoci využít. Zároveň chceme vyvolat jednání se státem, aby navýšil hasičským sborům úhrady za tak zvané zásahy, aby hasičům byly schopny nasazení v nemocnicích nebo pobytových zařízeních sociální péče uhradit,“ dodává Pecková.
 
Situace v sociálních službách je nadále stabilizovaná. Poslední data ukazují, že v pobytových zařízeních sociální péče zřizovaných krajem jsou nakaženi pouze 4 klienti z celkem pěti tisíc. V ostatních pečovatelských pobytových zařízeních se jedná o 20 klientů.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…