Středula na Hrad? Opět na stole

06.01.2022 14:11

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula prohlásil, že si i nadále pohrává s myšlenkou prezidentské kandidatury. Nyní se ale prý musí soustředit na práci v čele odborů, protože vláda Petra Fialy prý svými rozhodnutími snižuje lidem ze státní správy životní úroveň.

Středula na Hrad? Opět na stole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula kritizuje vládu Petra Fialy, která podle něj v rámci šetření způsobí problémy obrovské spoustě lidí, především z nejchudších poměrů. Středulovi vadí, že vláda některým státním zaměstnancům přidá méně, než jim sliboval ještě předchozí Babišův kabinet a některým nepřidá dokonce vůbec nic.

„Já uvedu několik příkladů zaměstnanců, kteří nedostanou přidánu ani korunu. Je to např. školník ve škole, je to paní kuchařka nebo je to taky silničář, kterých je 7 tisíc a starají se o sjízdnost českých silnic a dálnic. Přidáno nedostane ani violončelista v České filharmonii nebo vlásenkářka v Národním divadle nebo zaměstnanec Národního muzea nebo lidé, kteří pracují v Lidicích v muzeu. To je přesně ten problém, který tady vzniká. Že vláda začala selektovat a ti zaměstnanci, kteří mají ty příjmy nejnižší, třeba zaměstnanci úřadů práce, kteří mají nejnižší výdělek ze všech veřejných zaměstnanců, ale přesto lidem distribuují sociální dávky, distribuovali i dávky z programu Antivirus podnikatelům, ten návrh vlády vnímají velmi nepříznivě,“ bouřil Středula ve vysílání CNN Prima News.

Právě tento a další akutní problémy jako obnovené testování lidí ve firmách chce prý Středula aktivně řešit a chce kvůli tomu v dubnu obhájit post předsedy odborů. Prezidentskou kandidaturu tak kvůli tomu zatím prý nijak neřeší.

„Rozhodující a důležité jsou pro mě teď problémy, které nás trápí. Potom bych rád se svými spolupracovníky na konci dubna obhájil pozici na ČMKOS a co bude po 1. květnu 2022, to skutečně v této chvíli nevím. Ta úvaha dále pokračuje, ale já ji teď z důvodu tak vážných věcí rozhodně neřeším, není na stole a řeším věcí, které se týkají života lidi a jejich životního standartu,“ dodal Středula a svoji možnou kandidaturu tak opětovně nevyloučil. Středulu ke kandidatuře mimo jiné vyzval i nový šéf ČSSD Michal Šmarda. 

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …