Středula na Hrad? Zeman burcoval plný sál: Pepo, kandiduj! Budeš jedním z nejsilnějších

30.04.2022 10:31

Prezident Miloš Zeman dorazil na sjezd Českomoravské konfederace odborových svazů, aby promluvil k odborářům. Zároveň také delegáty sjezdu vyzval, aby přemluvili nově zvoleného předsedu Josefa Středulu ke kandidatuře na prezidenta republiky.

Středula na Hrad? Zeman burcoval plný sál: Pepo, kandiduj! Budeš jedním z nejsilnějších
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miloš Zeman a Josef Středula na sjezdu ČMKOS.

„Vážený pane předsedo. Milý Josefe alias Pepo. Rád bych Ti úvodem blahopřál k včerejšímu překvapivému těsnému vítězství proti mnoha protikandidátům. Udělalo mně to upřímnou radost, protože si vážím práce, kterou jsi v čele odborů vykonal. Nicméně musím říct, že se nám tady rozmohl takový nešvar. V poslední době je jeden kandidát, žádní protikandidáti a výsledek téměř stoprocentní podpora toho jednoho kandidáta. Pevně doufám, že se tato situace nebude opakovat v prezidentské volbě, ale o tom ještě budu mluvit,“ poznamenal prezident úvodem. Ironie hlavy státu byla patrná, neboť Středula byl jediným kandidátem na předsedu ČMKOS a získal velmi silný mandát.

„Jak víte, měl jsem vždy velmi přátelský vztah k odborům již od doby, co jsem byl v čele sociální demokracie a poté v čele vlády. A tento přátelský vztah si samozřejmě zachovám i ve funkci prezidenta. Není to vztah nekritický, ale přesto je to vztah plné podpory odborových aktivit. Bývalý předseda odborů Richard Falbr mně dokonce říkal v takové sexuální narážce, že chci odbory dostat do postele – a já jsem mu odpovídal, že už je rozestláno. Samozřejmě, že když říkám, že podporuji například vaši snahu o růst životní úrovně, o růst jak průměrné, tak minimální mzdy a řadu dalších aktivit, tak neustále, přátelé, připomínám, že to není všechno. Že kdybyste měli jen tento cíl, je to cíl parciální a krátkodobý,“ řekl dále Zeman.

„Vždy jsem kladl důraz na to, aby odborová organizace usilovala o co největší míru participace zaměstnanců ve vedení podniků. A to je cíl dlouhodobý a komplexní. Samozřejmě, že existují dobré i špatné příklady ze zahraničí,“ poznamenal Zeman s tím, že za dobrý příklad pokládá německý, za špatný pak kuponovou privatizaci.

„Nechci zabíhat do podrobností, ale připomínám, že kuponová privatizace zakotvila takzvané absentující vlastnictví. Jinými slovy, kuponový akcionář se možná těšil, že bude stříhat kupony s doutníkem v ústech, ale neměl žádný reálný vliv na chod svého podniku, a byla to svým způsobem fikce. Fikce, která vedla k Viktoru Koženému, k prodeji mimo jiné našeho námořního loďstva a dalších podniků. Viktor Kožený skončil na Bahamách a kuponová privatizace je téměř zapomenuta,“ připomněl Zeman.

„K mé velké radosti se znovu vynořuje otázka zaměstnaneckého spoluvlastnictví a tedy i zaměstnaneckých akcií. Vím, že je výzva 32 výrazných ekonomických a podnikatelských osobností, které volají po renesanci zaměstnaneckých akcií. Vím také, že je nutné kriticky zkoumat dosavadní pokusy tímto směrem v zahraničí, ať už to byl takzvaný lidový kapitalismus ve firmě Volkswagen... Ale v EU dochází k opětovné renesanci této myšlenky,“ řekl.

Následně dal radu odborářům: „Budete-li prosazovat jenom růst průměrné mzdy, je to málo. Snažte se zakotvit vliv odborářů a zaměstnanců ve vedení podniků, zejména malé a částečně střední podniky tím získají i dodatečný kapitál, ale to není nejpodstatnější. Nejpodstatnější je zvýšená motivace. Pocit, že tato firma je moje. Pocit reálného spoluvlastníka. A myslím si, že to je i cesta ke zvýšení produktivity práce, kterou tak zoufale v našem národním hospodářství potřebujeme.“

„Zcela závěrem bych chtěl poprosit delegáty tohoto sjezdu, aby přemluvili svého předsedu, aby kandidoval na funkci prezidenta republiky. Skuteční kandidáti musí být přemlouváni. Ta sbírka podivných existencí, která se teď hlásí, že chce být prezident, aniž by měla silný životní příběh, čest výjimkám, musí být podle mého názoru kompenzována několika, nikoliv jedinou, silnými osobnostmi, mezi nimiž si volič, občan, může vybrat. Jako, promiň mi to neuctivé přirovnání, si vybíráme bonbony z bonboniéry. Je možné, že některý bonbon bude otrávený, ale to už je riziko podnikání. A já věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ zakončil prezident Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…