Středula to řekl. 400 tisíc lidí bez práce. Vir prý přinese větší krizi, než byla ta poslední

06.05.2020 19:38

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula očekává, že v důsledku opatření, která byla přijata proti šíření koronaviru, bude v Česku až 400 tisíc nezaměstnaných lidí. „Hrozí nám ekonomický blackout,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima News. Krize podle něj bude horší než ta před jedenácti lety.

Středula to řekl. 400 tisíc lidí bez práce. Vir prý přinese větší krizi, než byla ta poslední
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Za vážné Středula považuje, že některé firmy ve státním vlastnictví již uvažují o hromadném propouštění. To podle něj dokazuje, že stát chrání firmy nedostatečně, přestože mohou mít významné postavení na trhu práce. „Celkově říkám, že jsme v čase, kdy hrozí ekonomický blackout a už dnes je jasné, že krize bude horší než v roce 2009,“ dodává.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17966 lidí

Pomoc vlády by měla přijít v širším měřítku. Program Antivirus funguje dobře, přestože byl realizován ve velmi krátkém čase. Řada zaměstnavatelů díky němu nepropouští. Přesto by odboráři viděli ještě určité vylepšení: „A sice, aby pro další období zaměstnavatelé mohli dostat zálohu. Aby čerpání prostředků nebylo podmíněno tím, že nejprve musí vyplatit mzdy a až poté dostanou její refundaci. Mnoho subjektů bylo zastaveno ze dne na den a trpí nedostatkem hotovosti,“ upozorňuje.

Ministerstvo financí počítá letos s nezaměstnaností jen ve výši 3,3 procenta, podle Středuly však bude vyšší. Mnohem blíž realitě je prý údaj Mezinárodního měnového fondu s predikcí až 7,5 procenta lidí letos bez práce. „Pokud jde o trh práce, můžeme se dostat až na 400 tisíc nezaměstnaných,“ říká Středula. Vše je ale podmíněno tím, jaký bude skutečný vývoj, tento účet se bude uzavírat až na konci.

Proměnných je velké množství, ale cíl by měl být jednoznačný: „Zachránit ekonomiku. Proto říkáme, abychom zapomněli na různé pohledy skrze rozpočtovou odpovědnost, protože opravdu zachraňujeme ekonomiku,“ zdůrazňuje odborář Středula, podle něhož si kabinet už uvědomil, že je potřeba, aby se svými sociálními partnery jednal.

Závěrem přišla na stůl otázka, zda má Středula politické ambice. „Nejsem ale členem žádné politické strany a měnit tento status nehodlám. Ani ve vzdálenější budoucnosti, to teď opravdu není věcí, kterou bych se potřeboval zabývat,“ uzavřel předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, jenž se chce zaměřit nyní hlavně na nejvážnější krizi za dobu, co má možnost zaměstnance zastupovat. 

reklama

autor: nab

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…