Střelba! Protesty zemědělců v Německu narušeny. Už se ví více

09.01.2024 11:17

Němečtí zemědělci dál protestují. O pořádný rozruch při protestech se ještě v pondělí postaral čtyřiatřicetiletý muž, který v okrese Göppingen začal na kolonu traktorů střílet. Byla to však jen střelba slepými náboji. Prezident zemědělců Joachim Rukwied (62) odhadl, že v první den protestů se na silnicích objevilo na 100 tisíc protestujících farmářů se svými traktory, což označil za úspěch. Dnes opoziční CDU/CSU dává najevo, že protestům zemědělců rozumí.

Střelba! Protesty zemědělců v Německu narušeny. Už se ví více
Foto: FCB
Popisek: Zemědělské protesty

V Německu druhým dnem pokračují protesty zemědělců. Server nejčtenějšího německého listu Bild upozornil, že na dálnici A24 se objevily hořící balíky slámy, které však nijak nekomplikovaly dopravu. Objevily se na kraji dálnice. Policie se případem zabývá kvůli žhářství. Dálnice A24 dokončená v roce 1937 spojuje Berlín a Hamburg.

O pořádný rozruch se postaral čtyřiatřicetiletý muž, který ještě v pondělí odpoledne v okrese Göppingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na kolonu traktorů střílel. Naštěstí se ukázalo, že měl jen slepé náboje a nikdo nebyl zraněn. Policie muže krátce po činu zadržela. „Při prohlídce jeho bytu policisté našli další zbraně, slepé nábojnice, nůž a malé množství narkotik. Zjevně psychicky narušený střelec byl hospitalizován v psychiatrické léčebně,“ napsal k tomu Bild.

Zemědělci časně ráno zablokovali křižovatku Haiger-Burbach na hranici Severního Porýní-Vestfálska a Hesenska na lince A45 Sauerland mezi Dortmundem a Frankfurtem. Blokovali také dálnici A4 v Sasku a řadu dalších tepen. Včetně těch v Bavorsku, po nichž lze pokračovat až do České republiky.

Prezident zemědělců Joachim Rukwied (62) odhadl, že v první den protestů se na silnicích objevilo na 100 tisíc protestujících farmářů se svými traktory. Policie oznámila, že většina farmářů také dodržela to, co bylo předem dohodnuto s bezpečnostními složkami a udržovala volný pruh pro sanitky a jinou nutnou dopravu.

Komentátor Sebastian Beck v textu pro Süddeutsche Zeitung napsal, že protesty farmářů se jen okrajově týkají nespokojenosti se snížením dotací na naftu. Ve skutečnosti jde podle něj spíše o projev nespokojenosti s centrální vládou v Berlíně, kterou dnes tvoří tzv. semaforová koalice, tedy červení sociální demokraté s kancléřem Olafem Scholzem, žlutými liberály z FDP a Zelenými.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57771 lidí

„Svým plánovaným snížením dotací pro zemědělství federální vláda znovu prokázala, že evidentně nemá cit pro nálady v zemi. … Protože protesty, zejména v Bavorsku, se jen okrajově týkají zemědělské nafty nebo osvobození od daně z vozidel. Demonstrace jsou spíše dalším důkazem toho, že semaforská koalice ztratila podporu mezi obyvateli. Velká část střední třídy se zjevně cítí politicky vyloučena nebo, jak se říká v moderní němčině, „politicky nehodnocení“.

Server listu Berliner Morgen Post si položil otázku, kde se vlastně vzala síla zemědělské lobby, která se podle listu v politických kruzích prosazuje velmi významně.

Sdružení farmářů „znovu a znovu uspělo v předcházení nebo rozmělňování státních iniciativ na ochranu spotřebitelů, zvířat a životního prostředí,“ říká sdružení Lobbycontrol.

„V předchozím volebním období mělo 85 procent členů zemědělského výboru CDU /CSU v Bundestagu přímou vazbu na zemědělství a zemědělství, například na výrobce hnojiv nebo výrobce masa,“ doplnil k tomu server listu.

Berliner Morgen Post připomněl, že jen za rok 2022 dostali němečtí zemědělci na dotacích z Bruselu takřka 6,4 miliardy eur. Dotace z Bruselu jsou prý tmelem, který sjednocuje zemědělce napříč celou EU a tato skupina dbá o to, aby o tento zdroj financí nepřišla.

Němečtí zemědělci v roce 2022 vedle toho dostali ještě 3,7 miliardy eur z peněz občanů Spolkové republiky Německo. Plus 440 milionů eur v podobě dotací na zemědělskou naftu.

Berliner Morgen Post také připomíná, že dnes opoziční CDU/CSU stávající podobu dotací hájí s tím, že pořád platí, že je třeba zajistit domácí produkci potravin, a to i z hlediska bezpečnosti, ale vedle toho je třeba posílit ochranu životního prostředí. A pokud by byly dotace zrušeny, pak podle CDU/CSU hrozí, že velké agrární firmy pohltí ty menší a hlavní roli začnou v zemědělství hrát velcí investoři, kteří však nemají žádný vztah k dané krajině či k půdě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč se ti zemědělci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 09.01.2024 11:53:55
nedomluví napříč celou Evropou a nezorganizují stávku ve všech státech nebo alespoň ve většině? Vždyť původcem všeho je EU a její většinou nikým nevolené orgány! O té stávce se vědělo dost předem tak proč se nepřipojili naši zemědělci? Také neustále nadávají na naši vládu ale větší akce nejsou schopni. Snad jediný co nenadává je brácha Jurečky.

|  24 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …