Střelba, výbuchy, tisícovka rukojmích: V Praze se cvičilo, jak na teroristy

20.06.2019 19:25

REPORTÁŽ V pondělí 17. června krátce po půlnoci se na pražském Andělu uskutečnilo policejní cvičení nevídaných rozměrů. Úkol byl jasný: připravit policejní složky a integrovaný záchranný systém na potenciální teroristický útok v obchodním středisku v centru města. Přinášíme postřehy a video přímo z akce.

Střelba, výbuchy, tisícovka rukojmích: V Praze se cvičilo, jak na teroristy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Taktické cvičení pořádané Krajským ředitelstvím policie hl. města Prahy v součinnosti s ostatními složkami IZS, městskou policií. magistrátem, Dopravním podnikem hl. města Prahy a MČ Praha 5 na téma teroristického útoku v obchodním centru

Terčem nacvičovaného útoku bylo v tomto případě obchodní centrum Nový Smíchov, pachatelem skupina teroristů ozbrojená dlouhými palnými zbraněmi vojenského typu, v ohrožení zhruba tisícovka rukojmích.

Před půlnocí policie pro veřejnost uzavřela nejbližší okolí obchodního centra na pražském Andělu. Krátce po půl jedné pak fiktivní teroristé zahájili samotný útok na obchodní centrum. Během prvních okamžiků stihli ještě policisté z ochranné služby prezidenta republiky eskortovat z objektu zájmovou osobu, která se shodou okolností podle scénáře akce na místě nacházela.

Posléze na místo dorazily policejní hlídky takzvaného prvního sledu. Po krátké přestřelce s teroristou prostor za vstupem do obchodního centra opustili. Vchod do obchodního centra Nový Smíchov zahalil hustý dým tak, jak si policisté kryli ústup.

Terorista následně policisty provokoval a vyzýval je k tomu, aby si z jím okupovaného objektu odnesli své zraněné kolegy, což se vzápětí podařilo. Hrozil jím přitom tím, že pokud do objektu vstoupí někdo další, zahájí střelbu do rukojmích.

Po nějaké době policejní vyjednavači vyzvali teroristu ke sdělení jeho podmínek a rovněž důvodů, proč rukojmí v objektu zadržuje.

Posléze do objektu vstoupily speciální jednotky policie vybavené balistickou ochranou a štíty. K vidění byli posléze i příslušníci Vojenské policie. Příslušníci teroristy úspěšně zneškodnili a následovala evakuace zraněných z objektu a jejich převzetí, odvoz do zdravotnického zařízení v podání zdravotnického personálu.

Celkem 109 figurantů zraněných osob zdravotnici transportovali k ošetření do Fakultní nemocnice v Motole. Vzhledem k vysokému počtu raněných nemocnice vyhlásily takzvaný traumaplán vypracovaný pro řešení mimořádných situací. Akce byla oficiálně ukončena v půl čtvrté ráno.

Největšího taktického cvičení pod taktovkou pražské policie vůbec se aktivně účastnilo přibližně 250 policistů.

Hlavním cílem cvičení bylo vyzkoušet si a prověřit taktické postupy, součinnost a spolupráci mezi všemi zasahujícími složkami, uvádí k věci Policie ČR.

„Policisté zneškodnili všech 12 teroristů, na straně rukojmích nezemřel nikdo, 109 jich bylo zraněno. Žádný policista nezemřel, čtxři byli zraněni,“ sdělil ParlamentnímListům.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…