Střílení do farmářů v Nizozemsku. Ladislav Jakl jen zírá, co nám o tom říkají média

11.07.2022 20:08

Bývalý poslanec a bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl sleduje tlak nizozemské plány vlády na snížení emisí oxidu dusíku a čpavku a dává je jako odstrašující pro Českou republiku. Nizozemští farmáři se masově bouří a tamní policie neváhala přistoupit k použití střelné zbraně. Jakl ve svém komentáři pro server Neviditelnýpes.cz vyjadřuje obavy, že touto cestou, ač zatím ne tak radikální, nás naši vládní představitelé pomalu směřují také.

Střílení do farmářů v Nizozemsku. Ladislav Jakl jen zírá, co nám o tom říkají média
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl

Protesty nizozemských farmářů každým dnem sílí. Podél nizozemských dálnic hoří balíky sena. Regály v supermarketech jsou prázdné, protože farmáři blokují distribuční centra. Pak za soumraku vytáhne policista pistoli a vystřelí na traktor.

Nizozemští farmáři brojí proti vládním návrhům na omezení emisí oxidů dusíku a čpavku a obávají se, že takové kroky ohrozí jejich způsob života a že by je mohly donutit ukončit zemědělskou činnost.

Zemědělci proti vládní dusíkové politice protestují už léta, ale emisní cíle rozpoutaly nové demonstrace, při kterých traktory ucpaly dálnice a distribuční centra supermarketů, což na krátkou dobu omezilo dostupnost čerstvého zboží.

Střílející policisty na traktory zoufalých farmářů, bojujících za zachování tradičního holandského zemědělství, je skutečná realita odehrávající se v severozápadní Evropě. Nemusí trvat dlouho a čeští zemědělci mohou brzy řešit podobně třaskavým problémům, obává se publicista Jakl.

„Nizozemská vláda je tou nejpokrokovější na světě. A ve své pokrokovosti nejradikálnější. Radikální natolik, že je schopna se k lepšímu podnebí klidně i prostřílet. Odhodlání nizozemské vlády prosadit lepší podnebí pro celý svět se ani nějakými protesty zviklat nedá. Včera, v provincii Frísko, použila policie při potlačování farmářských protestů ostrou munici. Střílející policisté se hájí tím, že traktory a kombajny protestujících ohrožovaly bezpečnost. Že bezpečnost a budoucnost ohrožují naopak šílené plány nizozemské vlády, to ve zprávě agentur nenajdeme,“ komentuje Jakl dění v Nizozemsku.

„Naše republika má také vládu, která se hlásí k pokroku. Co se včera kde šustlo za výstřelek, to se nám zítra servíruje coby příklad k následování, a pozítří už jako povinnost. Budeme i u nás likvidovat venkov a decimovat zemědělství? Leckdo by řekl, že už se to děje. Ale zatím se u toho v Česku nestřílí. Zatím,“ varuje před plíživými tendencemi k použití násilí ve jménu vyššího dobra.

Minulý týden policista střílel na traktor, který řídil 16letý mladík. Střelec byl krátce zadržen kvůli podezření z pokusu o zabití, ale nakonec byl propuštěn bez obvinění. Nizozemská vláda jmenovala zkušeného politického vyjednavače, aby působil jako prostředník. Aktivisté z řad farmářů a největší zemědělská lobbistická skupina v zemi ale toto gesto okamžitě odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…