Stropnický prozradil, koho by si přál za partnera v německé vládě

17.02.2018 20:44

Český ministr zahraničí Martin Stropnický by si přál, aby na postu šéfa německé diplomacie zůstal Sigmar Gabriel. K Česku má podle něj dobrý vztah. Stropnický to dnes řekl ČTK a České televizi na mnichovské bezpečnostní konferenci. Setrvání Gabriela v úřadu ale pozorovatelé za příliš pravděpodobné nepovažují.

Stropnický prozradil, koho by si přál za partnera v německé vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí v demisi Martin Stropnický

„Ta německá politická scéna je v tom stavu, v jakém je,“ zhodnotil Stropnický situaci ve spolkové republice, která od zářijových parlamentních voleb stále čeká na novou vládu. O tom, jestli znovu vznikne velká koalice CDU/CSU a SPD vedená kancléřkou Angelou Merkelovou, bude nyní rozhodovat vnitrostranické referendum sociálních demokratů.

„Není vůbec jasné, kdo bude ministrem zahraničí,“ připomněl Stropnický. „Musím říci, že ministr Gabriel by byla skvělá volba, protože to je člověk, který vnímá ten náš prostor velmi vstřícně, velmi přátelsky, má k České republice velmi dobrý vztah,“ řekl šéf české diplomacie.

„Já bych si ho moc přál jako partnera,“ uvedl.

Jestli se přání českého ministra naplní, ale není vůbec jisté. V Německu se totiž hovoří o tom, že Gabriel už ztratil důvěru vedení své sociální demokracie, a o post ministra tak nejspíš přijde. Novou šéfkou německé diplomacie by se podle mnohých mohla stát současná ministryně pro rodinu Katarina Barleyová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…