Stropnický s velitelem armády se dál hádají kvůli šéfovi vojenských policistů. Generál dostal nečekanou podporu

31.01.2015 8:49

Rozepře ministra obrany a náčelníka generálního štábu kvůli Vojenské policii trvá a podle Lidových novin ani jeden z nich nechce ustoupit. Generál Petr Pavel kritizuje Martina Stropnického (ANO) a mluví o odchodu z funkce. Nechce prý být překážkou pro normální fungování armády.

Stropnický s velitelem armády se dál hádají kvůli šéfovi vojenských policistů. Generál dostal nečekanou podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

"Pokud bych měl být překážkou pro normální fungování armády, jsem připraven sám požádat prezidenta republiky o odvolání z funkce,“ napsal ve včerejším vyjádření publikovaném v deníku Právo Pavel.

Mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým a velením armády panuje v posledních dnech napjatá atmosféra kvůli jmenování nového šéfa Vojenské policie. Stropnický chce dosavadního šéfa nahradit podplukovníkem Pavlem Křížem. Vojáci v čele s Pavlem ale kandidáta kritizují. Kříž je nyní náčelníkem právní služby vojenských policistů. U Vojenské policie je devět let a zatím nevelel žádnému útvaru. Prý právě proto se jeho jmenování nelíbí velení armády.

Pavel, který od léta povede Vojenský výbor NATO, poukazuje na jeho nízkou hodnost. Šéf Vojenské policie by podle něj měl být dvouhvězdičkový generál, tedy o tři hodnosti vyšší voják. Za lepší uchazeče proto považuje plukovníky, kteří u Vojenské policie slouží delší dobu než Kříž. "Pokud se budeme striktně držet pravidel, pak by měl být vybrán jiný kandidát," tvrdí Pavel.

Stropnický ani Pavel nehodlají ustoupit

"V případě jmenování nového náčelníka Vojenské policie má ministr obrany nezpochybnitelnou ustanovovací pravomoc. Ta je však omezena jasnými pravidly, která jsou daná zákonem obsahujícím zásady kariérního řádu, směrnicí pro výběr personálu, jasnými kritérii pro každou funkci a v neposlední řadě i rozkazy ministra obrany. Jedním takovým rozkazem ministr ustanovil personální radu, které uložil mimo jiné projednat a k ministrovu rozhodnutí doporučit nejvhodnější kandidáty na funkce s generálskou hodností,“ citují LN Pavla.

"Argumenty pana Pavla jsou namístě. Léta se pracovalo na kariérním řádu, a když už je hotový, tak teď chce ministerstvo udělat takový krok,“ citují LN bývalého ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Jmenování nového šéfa VP je v kompetenci ministra, předtím ale musí nominaci projednat branný výbor sněmovny. Ten se měl Křížem zabývat ve středu, ministr ale před jednáním návrh z výboru stáhl. Opakovaný výběr nového šéfa vojenských policistů by se měl uskutečnit v nejbližších týdnech. Stropnický ani Pavel však ze svých pozic nehodlají ustoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…