Stropnický se vysmál Fialovi, Michálkovi a dalším. Měla přijít kritika za kontrolu, ale skončilo to jinak

27.07.2021 13:52

Pondělním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Tomáše Pancíře byl poradce ministryně práce a sociálních věcí, dvojka na pražské kandidátce ČSSD do sněmovních voleb a bývalý předseda strany Zelených Matěj Stropnický. Polovina debaty se nesla nad tématem proběhlých kontrol v rámci projektu Férová práce, za kterou schytal společně s ministryní Janou Maláčovou (ČSSD) minulý týden výraznou kritiku. Stropnický ale má jasno, účastnit kontrol se bude dál. Nakonec rozhovor skončil zcela nečekaně.

Stropnický se vysmál Fialovi, Michálkovi a dalším. Měla přijít kritika za kontrolu, ale skončilo to jinak
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Ministryně Jana Maláčová v pondělí oznámila, že se ve čtvrtek zúčastní další kontroly Inpektorátu práce ve firmách, které se má opět zúčastnit Stropnický. „Když jsme v pondělí plánovali program na zbytek týdne, tak jsem byl informován, že se mám zúčastnit,“ uvedl rázně a dal najevo, že se kritiky nebojí. 

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Minulý týden totiž se Stropnický jedné takové kontroly zúčastnil a vyvolal tím výrazné vášně a rozčarování ve společnosti. V doprovodu Jany Maláčové se zúčastnil přepadové kontroly v severočeské firmě Edgewell. Jazyk kritiků ze strany opozičních politiků, tak některých advokátů především poukázal na jeho následnou prezentaci na sociálních sítích. Podle něj, pokud firma nic nespáchala, tak se nemusí bát o svoji pověst. „Mně nešlo o poškozování firmy,“ uvedl s tím, že ředitel z toho nedělá žádnou kauzu.

Moderátora zajímá, zda si nechal udělat právní analýzu, za jakých podmínek se můžete takové inspekce zúčastnit. „Trochu s nadsázkou musím říct, že jsem překvapený, že je za hrdelní zločin považováno to, že jsem navštívil továrnu za doprovodu jejího ředitele. Celou tu dobu, co jsme s paní ministryní byli v té továrně, tak byl pan ředitel na krok od nás. Teď z toho některá média dělají právní bitvu a toho já se nechci účastnit,“ varoval. Moderátor ale stále chce neodbytně vědět, zda měl právo přijít na kontrolu s cizineckou policií a inspektory práce. „Podle výkladu Ministerstva práce takové právo má ministerstvo a kdokoliv, koho určí ministryně jako její doprovod,“ hájil se.  „Mým úkolem nebylo posuzovat zákon, ale společně dohlédnout, zda je dodržován zákoník práce ve firmách,“ pokračoval dále Stropnický s tím, že podle něj je dobré vidět kontrolu na vlastní oči. Výklad práva pak nechává na právnících.

„Nemám důvod se pořád bavit jen o mně a jednom mém příspěvku na facebooku, pojďme prosím k těm právům zaměstnanců,“ apeloval mírně rozrušeně v polovině pořadu Stropnický s tím, že nejde o něj, ale především o zaměstnance ve smyslu projektu Férová práce. To je kontrolní akce, při které do terénu vyjíždějí inspektoři, policisté a celníci, a kontrolují dodržování pracovních podmínek.

„Kontroly probíhaly i před touto akcí, ale neměly tak velkou mediální pozornost, kterou jsme nyní, doufám, vyvolali,“ uvedl a oponoval, že by na výsledek kontroly měla vliv mediální pozornost. „Na výsledek kontroly ne, ale na systémové změny, které po kontrole mají přijít,“ pokračoval a dodal, že resort je obrovský a paní ministryně se věnovala dosud dalším tématům. Snažil se tím vysvětlit, proč se tématem resort začal zabývat až nyní. On sám na ministerstvo právě přišel s touto agendou a následně se stala prioritou i pro paní ministryni. Odmítl fakt, že na projekt má vliv předvolební kampaň. „Žádnému vážnému tématu se žádná politická strana nevěnuje. Někdo je na houpačce, někdo hází laso, všichni dělají blbosti, ale žádnému vážnému tématu se žádná politická strana nevěnuje. Pokud se Férová práce stane hlavním tématem těchto voleb, tak já budu vlastně rád,“ uzavřel s tím, že to bude ve prospěch zaměstnanců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…