Stropnický versus Okamura: Poutavý souboj v Partii televize Prima

01.12.2013 7:19

V nedělní Partii televize Prima k jednomu stolu zasednou Martin Stropnický z ANO a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Odstartují vyjednávání o tom, zda by Úsvit mohl nahradit KDU-ČSL v příští vládě?

Stropnický versus Okamura: Poutavý souboj v Partii televize Prima
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš a Tomio Okamura

První místopředsedkyně poslanecké Sněmovny Jaroslava Jermanová na adresu KDU-ČSL prohlásila, že se její politici chovají jako děti. Podle jejího názoru by bylo lepší, kdyby ČSSD a ANO šli do koalice spíše s Úsvitem přímé demokracie Tomia Okamury, aby mohla vláda začít konat. Vyjednávání s lidovci se jí zdá příliš zdlouhavé. Podobně se na to dívají i další členové ANO, např. Jiří Zlatuška. A co Martin Stropnický, který by se za Babišovo hnutí mohl stát ministrem? Spekuluje se o tom, že by mohl buď obsadit post ministra zahraničí, nebo funkci ministra kultury. Sestavil by i on vládu raději s Tomiem Okamurou než s Pavlem Bělobrádkem?

Okamura ještě před volbami stále dokola opakoval svůj jediný požadavek. Ustavit v legislativní podobě možnost vypisování referend bez výjimek? Kolik by jich bylo do roka, pokud by poslanci Úsvitu měli podpořit menšinovou vládu ČSSD a ANO? A pokud by vládu skutečně podpořil, žádal by za to post ve vedení sněmovny? Při hledání posledního místopředsedy dolní parlamentní komory se Okamura utkal s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem a dokonce získal o dva hlasy víc než sněmovní matador. Ani jeden z nich však nezískal potřebnou většinu, takže se volba posledního místopředsedy bude opakovat a Okamura do ní nastoupí znovu. Tentokrát se utká s předsedou Starostů a nezávislých Petrem Gazdíkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…