Štrougal chtěl do komunistické rozvědky Hitlerova spolupracovníka

02.03.2012 20:01

Rozvědka komunistického Československa verbovala do svých služeb prominentního nacistu Franze Karmasina. Aktivně se na této akci podílel i tehdejší ministr vnitra a pozdější premiér Lubomír Štrougal. Zjistil to historik, kterého v pátek cituje slovenský deník Pravda.

Štrougal chtěl do komunistické rozvědky Hitlerova spolupracovníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předlistopadový premiér Lubomír Štrougal

Karmasin, rodák z Olomouce, byl emisarem nacistického vůdce Adolfa Hitlera v Bratislavě. Předsedal Karpatoněmecké straně, ve 30. letech odbočce Henleinovy strany na Slovensku. Poté byl státní tajemník slovenské vlády. Za války působil jako německý poslanec na Slovensku, jako představitel a propagátor nacismu a rasových zákonů.

Karmasin spolupráci zvažoval

Soud v poválečném Československu nad Karmasinem vynesl trest smrti oběšením. To však komunistické špionáži nebránilo v tom, aby s ním navázala styky, píše Pravda. "Nejprve ho (Karmasina) získala maďarská tajná služba, potom ho převzaly československé tajné služby," řekl Pravdě historik Matej Medvecký ze slovenského Ústavu paměti národa, který zkoumal archivy tajných služeb.

Právě Medvecký našel v archivech spis československé tajné služby vedený na Karmasina. Rozvědka ho evidovala pod krycími jmény Karla a Kafra. Karmasin uprchl po válce do Rakouska, odtud do západního Německa. V Bavorsku se pohyboval v kruzích spolků vysídlených sudetských Němců.

Československá rozvědka se ho snažila získat poprvé v roce 1956. Potom v roce 1963, kdy získal důležité funkce v sudetoněmeckých krajanských organizacích. Tehdy plán získat Karmasina ke spolupráci schválil ministr vnitra Lubomír Štrougal, pozdější premiér. Je pod ním jeho podpis. Karmasin spolupráci s Čechoslováky zvažoval, vyjednával o ní, ale nepřistoupil na ni. Zemřel v roce 1970 ve městě Steinachu. Bylo mu 68 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…