Studenti, kteří utýrali učitelku, by měli nést trestní zodpovědnost, naznačuje tamní zastupitelka

05.03.2016 15:20

ParlamentníListy.cz získaly velmi ostrý text političky Prahy 10 Hany Novákové (ČSSD). Ta se v něm vrací ke kauze, kdy tři žáci střední školy Na Třebešíně zřejmě delší dobu šikanovali učitelku, která později zemřela.

Studenti, kteří utýrali učitelku, by měli nést trestní zodpovědnost, naznačuje tamní zastupitelka
Foto: Tomáš Nový
Popisek: Střední průmyslová škola Na Třebešíně

"Celá záležitost je zoufalá a alarmující. To, co se na škole dělo, naprosto přesahuje jakékoli meze. Publikovaná videa a svědectví to naprosto jasně dokazují. Pro mě jako pro zastupitelku Prahy 10 je případ smutný o to více, že se škola nachází právě v naší městské části a část veřejnosti se bohužel domnívá, že jsme zřizovatelem školy. Nejsme. Naše městská část zřizuje školy základní a mateřské. Vždyť šikana učitelky trvala podle informací médií dlouhé týdny a měsíce. Byla údajně dennodenně šikanována, lidsky ponižována, bylo jí ubližováno. Zcela veřejně – při výuce, o přestávkách na chodbách školy. Paní učitelka chodila po škole se ztrápeným výrazem, něco takového se na psychice člověka musí logicky velmi podepsat. Přesto byla na nerovný boj se zcela sama. Nikdo jí nepomohl," míní Nováková, která v minulosti působila rovněž jako radní na pražském magistrátu.

Její text ovšem přináší ještě jeden pohled, trestněprávní.

"Byť to není v pravomoci magistrátu, chybu by měli uznat i zástupci ředitele a odejít s ním," píše Hana Nováková. Třídní učitel by měl být podle jejich slov zbaven vedení třídy a měl by být přeřazen do třídy jiné. "A co studenti? To mě trápí asi nejvíce. Nenajdou v sobě zbytky „hrdinství“, se kterým se chovali ke své učitelce a postaví se čelem? To se opravdu v zajetí hyperkorektnosti jako společnost neumíme podobným věcem bránit a vyslat jasný signál, že toto se prostě nedělá?" dodává.

Podle zástupkyně ČSSD jsou to otázky, na které by měla odpovídat nejen školní inspekce, ale třeba i policejní vyšetřovatel. "Nemohlo se jednat o přestupek, přečin a možná i trestný čin?" ptá se závěrem.

Rada hlavního města odvolala ředitele Františka Bártla na konci února. Do doby, než bude vypsán konkurz, školu povede jeden z ředitelových zástupců. Novinářům to řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), do jehož gesce školství spadá. Tři žáci ve škole zřejmě delší dobu šikanovali učitelku, která později zemřela. Vedení školy, jejímž zřizovatelem je hlavní město, žáky podmínečně vyloučilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…