Studenti vybírali europoslance: Vyhráli Piráti, romská strana nařezala čtyřem sněmovním

29.04.2014 21:21

Studentské volby do Evropského parlamentu vyhrála Česká pirátská strana, za ní vládní ANO, na třetím místě TOP 09 a Starostové. Piráti dostali nejvíc hlasů ve středních Čechách. Pětiprocentní hranici překročil ještě Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Ostatní strany, včetně těch zavedených, u mladých lidí stejně jako v předchozích volbách propadly.

Studenti vybírali europoslance: Vyhráli Piráti, romská strana nařezala čtyřem sněmovním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda Pirátů Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Výsledky dvoudenní akce dnes zveřejnila společnost Člověk v tísni, která volby pořádala popáté. Chce jimi zvýšit zájem mladých o politiku.

Voleb nanečisto se zúčastnilo přes 25.000 studentů z 254 středních škol. Měsíc před opravdovými volbami si tak studenti starší 15 let vyzkoušeli výběr ze všech kandidujících stran i samotný proces voleb.

Kompletní výsledky studentských voleb ZDE.

Studentské hlasování se stejně jako letos i v minulosti výrazně lišilo od řádných voleb. U mladých lidí už v minulých volbách bodovali Piráti, ale i Dělnická strana sociální spravedlnosti či neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Franz. Předvolební průzkumy v letošních volbách do EP favorizují vládní ANO.

Studentské volby věrně napodobily skutečné

Školní volby věrně napodobují ty opravdové. Ve školách měli studenti volební místnost s hlasovacími lístky, plentou a urnou. Do voleb se hlásili dobrovolně. Smyslem je zvýšit zájem mladých lidí o politiku a veřejné dění, a do budoucna tak zvýšit i počet prvovoličů.

„Řádné volby do Evropského parlamentu se v České republice dlouhodobě netěší velké pozornosti voličů. Věřím, že studentské volby pomohou dostat tato témata do běžné školní výuky," uvedl ředitel projektu Karel Strachota. Mladí lidé se tak podle něj budou více zamýšlet a diskutovat o evropských tématech a uvědomí si vlastní spoluzodpovědnost.

Ve volbách do Evropského parlamentu se v květnu v Česku utká sedm sněmovních a 31 mimoparlamentních uskupení. Například vládní ČSSD má za lídra sociologa Jana Kellera a do kampaně chce investovat zhruba 25 milionů korun. Koaliční ANO povede do voleb bývalý eurokomisař Pavel Telička, za lidovce to bude někdejší ministr Pavel Svoboda. TOP 09 povede bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, komunisty poslankyně Kateřina Konečná, ODS první místopředseda strany a europoslanec Jan Zahradil. Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury postavilo do čela advokátku Kláru Samkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…