Studentka je vděčná EU: Rozmazlila mě. V Praze budu tři týdny, pak letím do Londýna, pak do Belgie...

12.05.2018 9:42

Studentka Anna Rousková se na serveru E15.cz rozepsala o tom, jak ji rozmazlila Evropská unie. Popisovala mimo jiné svou cestu ze Skotska, kdy se zastavila v Berlíně na setkání s přáteli a po pár dnech v německé metropoli se teprve vrátila do Prahy.

Studentka je vděčná EU: Rozmazlila mě. V Praze budu tři týdny, pak letím do Londýna, pak do Belgie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

„V Praze budu tři týdny, poté letím do Londýna, pak zpátky do Glasgow a odtamtud do Belgie. Nízkonákladové lety a levné noční autobusy jsou jediným diskomfortem, na druhou stranu i velkou úlevou peněžence toulavého studenta. Hlavně se ale můžu kdykoli zvednout a cestovat kamkoli po Evropské unii. Jen tak,“ popsala svůj pohled Rousková.

„Studenti z Evropské unie mají školné hrazené skotskou organizací SAAS. Díky svému evropskému občanství tak v rámci studia sama platím pouze náklady na živobytí a ještě mám možnost studovat s lidmi z celého světa. Zčásti za to může studium v angličtině, jelikož angličtina přeci jen přetrvává jako náhražka esperanta, ale snesitelné lehkosti evropské studentské byrokracie bych podíl neupírala,“ dodala také ke svému studiu.

  • Původní text ZDE

Rousková pak komentuje své diskuse se svými spolužáky o tom, jak vypadá Evropská unie jejich očima. „Potkají se Češka, Francouzska, Peruánka, Němec a Skot. Krom rutinní diskuse ohledně probírané látky se po chvíli dostaneme ke sdílení plánů na nadcházející prázdniny. Scénář je víceméně stejný jako v úvodu, jen se různě mění země a města – od Dublinu přes Paříž a Řím až po Varšavu v rámci Evropy. Jenom jedna dívka se do živého rozhovoru nijak nezapojuje, čerstvě osmnáctiletá slečna z Peru, Riya. Na rozdíl od zbytku skupiny pro ni znamenalo přijetí na školu ve Skotsku nekonečné papírování, návštěvy úřadů s žádostí o víza, což ještě komplikoval fakt, že v době žádosti nebyla plnoletá, několik úředních razítek a to všechno korunovaly nemalé poplatky. Domů se podívá až na konci akademického roku. A krom jiného se nemůže podívat jinde po EU, protože by musela zažádat o nová víza,“ popsala Rousková.

„Fakt, že většině přísedících přijde úplně přirozené bydlet v jedné zemi a s téměř stejným standardem jako doma studovat v cizině, navíc během volných dnů cestovat dle libosti (což ještě v posledních dnech podpořily jízdenky pro osmnáctileté po EU zdarma), by se měl častěji připomínat jako něco, za co bychom mohli a měli být vděčni,“ domnívá se mladá studentka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…