Studentské volby vyhráli v osmi krajích Piráti, ve třech ANO

22.09.2016 11:53

Studentské volby do krajských zastupitelstev vyhráli v osmi krajích Piráti, ve třech ANO. V Praze, kde se v řádných krajských volbách nehlasuje, dostala nejvíc hlasů TOP 09, ve Zlínském kraji hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD). V Karlovarském kraji zvítězila u studentů kandidátka PRO Zdraví a Sport. Výsledky dvoudenní akce dnes zveřejnila společnost Člověk v tísni, která volby pořádá od roku 2010. Chce jimi zvýšit zájem mladých o politiku.

Studentské volby vyhráli v osmi krajích Piráti, ve třech ANO
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Ve středoškolských volbách letos odevzdalo svůj hlas 31 867 studentů z 254 škol, možnost volit měli žáci starší 15 let. Nejvíc studentů, téměř 5000, volilo v Praze, nejméně v Libereckém kraji. Zapojilo se 124 gymnázií, 136 středních odborných škol a 34 středních odborných učilišť. Více škol než do letošních studentských krajských voleb se zapojilo do prezidentských voleb nanečisto v roce 2012 se 441 zúčastněnými školami i o rok později do studentských voleb do Sněmovny, které se uskutečnily na 434 školách.

Piráty letos vybrali studenti za vítěze ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Libereckém kraji a také na Vysočině, ve spojení se zelenými vyhráli v Ústeckém a Jihomoravském kraji a spolu ze zelenými a Změnou pro Královéhradecký kraj dostali Piráti nejvíc hlasů v hradeckém kraji. ANO získalo první místo v Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

TOP 09 neuspěla jen na Karlovarsku

Pětiprocentní hranici, která stranám zajišťuje místa v zastupitelstvu, překročilo ve všech krajích hnutí ANO. Piráti by zastupitele nezískali jen ve Zlínském kraji, kde kandidují společně se zelenými, TOP 09 takto neuspěla z krajů pouze v Karlovarském. Ve většině krajů se ve studentských volbách dostala do zastupitelstva Okamurova SPD a Úsvit s Blokem proti islamizaci, v řadě krajů by zastupitele měla i některá další uskupení vystupující proti imigrantům. Z nynějších vládních stran by pětiprocentní hranici překročili lidovci i ČSSD shodně ve čtyřech krajích.

Volí se podobně jako ve skutečnosti: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. „Politiky, médii ani širokou veřejností by výsledky studentských voleb neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci,“ uvedl ředitel vzdělávacího programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

Studentské volby se od těch řádných většinou dost liší

Studentské hlasování se většinou výrazně liší od výsledků řádných voleb. Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 to u mladých vyhrála TOP 09 s téměř 18 procenty hlasů, v těsném závěsu za ní skončili Piráti. Za prezidenta si studenti zvolili umělce Vladimíra Franze.

Řádné krajské volby se konají od 7. do 9. října. Politické strany a hnutí se utkají o přízeň ve všech regionech s výjimkou Prahy. Studenti škol v hlavním městě vybírali ze stran kandidujících ve Středočeském kraji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…