Studio se otřásalo hádkou Schillerové a Kalouska: „Nemluvte takhle o lidech!“, „Jste víc hysterická než Greta.“

29.09.2019 12:51

„Opoziční a senátorská špína.“ Taková slova použila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na půdě Poslanecké sněmovny při projednávání návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Citovala údajný vzkaz od občanů, a následně se na ni strhla vlna kritiky. V pořadu Partie na TV Prima se dnes hájila v diskusi s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Studio se otřásalo hádkou Schillerové a Kalouska: „Nemluvte takhle o lidech!“, „Jste víc hysterická než Greta.“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí

„Šlo o zásadní útok na demokratickou opozici. To je totalitní mluva. Ta nepatří do Parlamentu. Člen vlády si toto nesmí dovolit. Připojuji se k výzvě pana senátora Tomáše Czernina, jenž vyzval ministryni Schillerovou k odchodu. Tady jsou hranice, které byly překročeny. A kdo je překročí, nemá co dělat ve vládě,“ poznamenal Kalousek. Podle Schillerové byly hranice překročeny už podáním samotné žaloby.

„Odmítám to. Přečetla jsem jeden vzkaz z mnoha, které jsem dostala. Vybrala jsem si ho proto, že byl hodně silný. Shrnoval tu absurdní situaci, která se tam projednávala,“ oponovala Schillerová, jež by však podobná slova již nepřečetla. „Od mravně narušených jedinců chodí velké množství zpráv,“ oponoval Kalousek a napomínal Schillerovou, že daný vzkaz přečetla.

„Nemluvte takhle o lidech,“ poznamenala Schillerová. Odmítla výzvu k rezignaci. „Nikdy jsem nenazvala Senát špínou. Já jsem přečetla vzkaz o tom, co se tam projednává, o dehonestaci prezidenta. V Ústavě je definována pouze velezrada, hrubé porušení Ústavy není definováno,“ sdělila Schillerová. Následně se vymezila vůči tomu, že by Poslanecká sněmovna byla jen jakýmsi pošťákem.

Kalousek v této souvislosti zopakoval, že se domnívá, že ministryně Schillerová je větší hysterkou než aktivistka Greta Thunbergová. „Rozhodně nejsem hysterická,“ oponovala Schillerová.

„Vláda se ve svém vládním prohlášení zavázala k boji proti závislostem. Jeden z velmi důležitých nástrojů v boji proti závislostem je zvýšení spotřebních daní,“ podotkla Schillerová k dalšímu tématu, k navýšení spotřební daně. Kalousek pak lobboval za snížení jiných daní. „Nechtějí vyšší spotřební daně vykompenzovat tím, že budou nižší daně z práce,“ horoval Kalousek. 

Schillerová však zdůrazňovala, že za vlády hnutí ANO se daně snižují, například se snižuje DPH na kadeřnické služby, na šicí služby. „Mezi léty 2007-2013 se zvýšila sazba DPH na trojnásobek z 5 na 15 procent. Takže nepodsouvejte zrovna vy, kde máme snižovat,“ podotkla. 

„Ministr zdravotnictví chtěl, abych zvedla spotřební daň i na pivo a na víno. To jsem odmítla. Rozevřeli bychom například nůžky mezi točeným a lahvovým pivem,“ míní Schillerová. „Vy jste zvedli daně v době stagnace! Byla to absolutně největší chyba!“ láteřila Schillerová vůči Miroslavu Kalouskovi.

„Proč nepřipravujete rozpočet na horší časy?“ tázal se Kalousek a kritizoval návrh rozpočtu, jejž Schillerová připravuje. „Dnes jsou na tom rozpočty hůř než v roce 2008 vůči budoucím krizím,“ míní dále Kalousek.

V hádkách o financích se udrželi oba řečníci až do konce pořadu, kdy nepřestali ani po loučení s moderátorkou Partie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…