Suchánek v OVM: Na 40 procent nám hrozí rozpočtové provizorium

11.11.2012 13:24

Vládní koalice díky křehké většině ve sněmovně schválila daňový balíček, o kterém teď bude jednat Senát. V příštím roce kvůli tomu hrozí daňové zmatky, protože DPH se může na pár dní sjednotit na 17,5 procentech a pak díky novému zákonu zase rozdělit na dvě sazby. Do pořadu Otázky Václava Moravce kvůli tomu přišli debatovat senátorka za SZ Eliška Wagnerová, majitel firmy Best Tomáš Březina, ekonom z akademického pracoviště CERGE-EI Libor Dušek, předseda hospodářského výboru PS Milan Urban (ČSSD) a předseda rozpočtového výboru PS Pavel Suchánek (ODS).

Suchánek v OVM: Na 40 procent nám hrozí rozpočtové provizorium
Foto: Redakce
Popisek: Pavel Suchánek

Ekonom Libor Dušek v úvodu pořadu zdůraznil, že podnikatelé potřebují vědět, jaké budou platit daně. Měli by to vědět delší dobu dopředu.

Stojí velká politická bitva za 50 korun měsíčně navíc?

Poukázal také na nekoncepčnost a zmatky v přijímání zákonů. „Pokud jsou sazby tak blízko sebe, tak už to sjednocení nemá tak velké sociální dopady. Význam to má, pokud to je 6 a 20,“ tvrdí Dušek. Nyní se ale jednalo o navýšení zhruba 50 korun měsíčně pro domácnost. „Stojí za to taková politická bitva?“ zeptal se. Podle něj by se mělo k vyšším daním dospět postupně několika kroky, neměly by se zvyšovat krátkodobě, jako je tomu teď.

Podnikatel Tomáš Březina uvedl, že daňová problematika je vytržená z celkového kontextu podmínek pro podnikání. Je to maličkost ve srovnání s tím, jak se za 20 let celkové podmínky pro podnikání zhoršily.

Senát daňový balíček nejspíš zamítne, tvrdí Wagnerová

Předseda rozpočtového výboru Suchánek by si přál, aby daňový balíček Senát projednal co nejdříve. Bývalá ústavní soudkyně Wagnerová ale bude prosazovat to, aby Senát zamítal zákony, které není možné projednat ve lhůtách, které jsou v nich stanoveny.

Připomněla, že se zákon zpozdil, kvůli konání stranického kongresu ODS.

Suchánek: Na 40 procent nám hrozí rozpočtové provizorium

Podle poslance Suchánka by se návrh státního rozpočtu měl projednávat 28. listopadu na mimořádné schůzi sněmovny. Přesto je zde až 40procentní riziko rozpočtového provizoria. „V případě, že se neschválí balíček, tak nesmí být přijat ani rozpočet postavený na tomto balíčku. Nějaký týden bychom pak museli mít rozpočtové provizorium,“ předpokládá.

Přílepky nemají v zákonodárném procesu co dělat

Wagnerová se v pořadu dále zamyslela nad takzvanými přílepkovými zákony. Považuje je za „divoké jezdce“, kteří nemají v zákonodárném procesu vůbec být. „Tito divocí jezdci jsou nebo mohou být projevem lobbistického působení. Protože jako samostatný návrh by to upoutalo příliš pozornosti,“ míní nová senátorka. Mělo by se s tím skoncovat.

Urban ale hájil možnost přílepků. Poukázal na to, že se o něm nesmí hlasovat, dokud nerozhodne celý výbor.


 

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…