Sudetoněmecký sraz uzavřou projevy Posselta a Seehofera

08.06.2014 6:33

Projevy bavorského premiéra Horsta Seehofera a nejvyššího představitele sudetských Němců Bernda Posselta dnes vyvrcholí 65. sudetoněmecký sjezd v bavorském Augsburgu. Očekává se, že oba řečníci budou hovořit o česko-německé spolupráci, patrně se však objeví i téma takzvaných Benešových dekretů, jejichž kritika zazněla na sjezdu už v sobotu.

Sudetoněmecký sraz uzavřou projevy Posselta a Seehofera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

Seehofer, který je z titulu svého úřadu tradičním patronem sudetských Němců, prolomil návštěvou Prahy v roce 2010 politické ledy mezi Českem a Bavorskem. Od té doby častěji zaznívají z obou stran hranice smířlivé hlasy o urovnání starých křivd a o zaměření se na budoucnost.

Rozdílné pohledy na minulost ale mezi Prahou a Mnichovem zůstávají. Potvrdilo se to v sobotu, kdy bavorská státní ministryně sociálních věcí Emilie Müllerová kritizovala Benešovy dekrety a vyzvala k jejich zrušení. Český premiér Bohuslav Sobotka následně uvedl, že Praha nevidí důvod ke zpochybňování dekretů.

Není vyloučeno, že se řečníci v projevech dotknou i květnových evropských voleb. V nich výrazně oslabila bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) a Posselt kvůli tomu neobhájil svůj mandát. Sudetští Němci tak po 20 letech přišli o svůj hlas v Evropském parlamentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…